Hillary Clinton maakt speerpunt van homorechten

Clinton Human Rights CampaignHillary Clinton wil een einde maken aan de discriminatie van homoseksuelen, lesbiennes, biseksuelen en transgenders als ze gekozen wordt als president van Amerika.

Clinton deed haar uitspraak zaterdagavond op de jaarlijkse bijeenkomst van de Human Rights Campaign in Washington voor een zaal vol homoactivisten. Ze is de belangrijkste presidentskandidaat voor de Democraten.

‘Ik zie het onrecht en de gevaren waar jullie en jullie familie mee te maken hebben. Ik ben in de race voor het presidentschap om op te komen voor de fundamentele rechten van LHBT-ers’

De uitspraken markeren een omslag in het denken van Clinton. Meer dan twintig jaar was ze als first lady, senator en presidentskandidaat tegen het openstellen van het burgerlijk huwelijk voor paren van gelijk geslacht.

‘Jullie hebben heel wat gedachten doen veranderen, inclusief de mijne’, zei Clinton, ‘En daar ben ik jullie dankbaar voor.’

Eerder dit jaar betoogde Clinton nog dat ondanks dat ze inmiddels voorstander van het homohuwelijk was geworden, de kwestie het beste door de staten zelf geregeld kon worden. Een opvatting die door de meeste Republikeinse presidentskandidaten werd verkondigd.

Later lanceerde ze een video, waarin zij pleitte voor openstelling van het burgerlijk huwelijk voor paren van gelijk geslacht. ‘Homorechten zijn een kwestie van mensenrechten’, zei Clinton in de video.

Inmiddels heeft Clinton gelijke rechten tot speerpunt gemaakt van haar campagne. Ze pleit onder meer voor gelijke rechten transgenders binnen defensie.

Tijdens de bijeenkomst kreeg Apple-topman Tim Cook van Apple de ‘Visiblilty Award’ uitgereikt voor zijn inzet voor homorechten.

 

(Bron: Yahoo News, The Guardian, foto: screenshot NBC News)Categorieën:Nieuws

Tags: , , , , , ,

%d bloggers liken dit: