Kiss-in tegen terugsturen vluchtelingen naar Rusland

protest amsterdamIn Amsterdam is zaterdag geprotesteerd tegen het terugsturen van homoseksuele vluchtelingen naar Rusland.

Bij de hermitage werd een kiss-in gehouden en er werd opgeroepen de petitie ‘Enkeltje Rusland? No way!’ te ondertekenen. De petitie wordt dinsdag 22 september aangeboden aan staatssecretaris Dijkhoff.

Het protest vond plaats in de Hoftuin, naast het museum dat de verbintenis tussen Amsterdam en Rusland symboliseert.

IN Rusland is sinds 2013 een anti-homowet van kracht, die ‘het propageren van niet-traditionele relaties bij minderjarigen’ strafbaar stelt. In de praktijk betekent de wet, dat het dragen van uiterlijke kenmerken die verwijzen naar de LGBT-gemeenschap, zoals een regenboogvlag, strafbaar is. Ook praten over homoseksualiteit met jongeren is verboden.

Sinds enige tijd zijn LGBT’ers uit Rusland aangemerkt als een risicogroep, waardoor ze makkelijker een verblijfsvergunning krijgen. Voor veel asielzoekers die al in Nederland zijn, geldt dat volgens de demonstranten niet. Voor deze groep, en voor de kwetsbare situatie waarin bijvoorbeeld homo’s verkeren in landen als Irak en Iran, vroegen de demonstranten aandacht.

Ook burgemeester Van der Laan was bij het protest aanwezig en hield, net als SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen en Dolly Bellefleur, een toespraak.

 

(Bron: AT5, foto: Facebook)Categorieën:Nieuws

Tags: , ,

%d bloggers liken dit: