Gay Pride in Belgrado rustig verlopen

Belgrado Gay PrideDe Gay Pride in Belgrado is dit jaar rustig verlopen. Er liepen zo’n honderd mensen mee in de tocht door de Servische hoofdstad. Er waren honderden agenten op de been, maar hoefden niet in actie te komen.

Extreem-rechtse groepen hadden gedreigd de bijeenkomst te verstoren.

Er werden zeven gemaskerde mannen gearresteerd, die van plan zouden zijn geweest om de deelnemers aan te vallen.

Door geweld bij de Gay Pride in Belgrado in 2010, waarbij ruim honderd mensen gewond raakten, was de parade in 2011, 2012 en 2013 verboden.

PvdA-Europarlementariër Paul Tang was zondag aanwezig in Belgrado. ‘Twee jaar geleden was de Gay Pride verboden, vorig jaar was de sfeer uiterst gespannen en dit jaar verliep gemoedelijk en zonder grote incidenten. Vandaag is het bewijs dat het dus anders en beter kan.’

‘Het was nog een heel gevecht met de autoriteiten om de tocht tot stand te brengen. Zo lijkt de politie de parade van de eigen bevolking af te willen schermen.’

Tang concludeert dat het op het gebied van mensenrechten nu beter gaat dan twee  jaar geleden. Hij spreekt geregeld met Servische politici, journalisten, en mensenrechten organisaties. .

De organisatie  hoopt volgend jaar weer een Gay Pride te organiseren met meer deelnemers en hopelijk minder politiemensen.

 

(Bron: ANP/PvdA, foto: Facebook)Categorieën:Nieuws

Tags: , , , , ,

%d bloggers liken dit: