Veroordeling Lord Montagu droeg bij aan decriminaliseren van homoseksualiteit in Engeland

Lord MontaguMaandag 31 augustus is Edward Monatgu overleden op 88-jarige leeftijd. Lord Montagu, lid van het Hogerhuis, werd in 1954 veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf. Hij werd veroordeeld voor het verrichten van homoseksuele handelingen. Zijn veroordeling heeft in Engeland bijgedragen aan de legalisering van homoseksualiteit.

De toen 28-jarige biseksuele Montagu was één van de drie mannen die werd veroordeeld. De vervolging leidde tot een golf van sympathie. Men zag de vervolging van homoseksuelen als een heksenjacht.

Op een warme dag in augustus 1953 ging Montagu en zijn vrienden zwemmen op het landgoed, Beaulieu Estate in Hampshire. Ze werden vergezeld door twee padvinders, die er in het weekeinde werkten als gidsen. Een van de padvinders beweerde later misbruikt te zijn door Edward Montagu.

Drie weken na de beschuldiging moest hij voor de rechter verschijnen. Hij werd uitgejouwd door een menigte die zich voor rechtbank had verzameld. Er werd geen vervolging ingesteld en Monagu kon weer naar huis.

Maar op een vroege ochtend in januari 1954 werd Edward Monatgu door de politie van zijn bed gelicht. Hij, zijn neef Michael Pitt-Rivers en een derde man, Peter Wildeblood, zouden hebben aangezet ‘tot het plegen van ‘ernstige delicten met mannelijke personen’, de RAF-piloten, John Reynolds en Edward McNally.

Montagu zou seksuele handelingen hebben verricht met Reynolds en werd veroordeeld tot twaalf maanden cel. De andere twee kregen allebei achttien maanden.

De Zaak-Montagu leidde tot veranderde wetgeving. Een commissie kwam in 1957 met de aanbeveling homoseksuele handelingen tussen volwassenen niet langer strafbaar te stellen. Het zou nog tien jaar duren voordat de wet daadwerkelijk werd gewijzigd.

Lord Montagu was een groot autoliefhebber. Het was zijn vader die voor zijn Rolls de ‘Spirit of Ecstasy’-mascotte liet maken De autocollectie van de familie vormde basis voor het National Motor Museum, dat Edward Montagu in 1952 vestigde op zijn landgoed, Palace House, Beaulieu, Hampshire, in 1952.

De uitvaart van Edward, Lord Montagu of Beaulieu is donderdag 10 september.

 

(Bron: Southern Daily Echo/Roze Golf)Categorieën:En verder

Tags: , , , ,

%d bloggers liken dit: