‘Café Oké Zwolle draagt bij aan de emancipatie’

Café Oké Zwolle‘Het café voor homoseksuelen, lesbiennes en biseksuelen met een verstandelijke beperking draagt bij aan de emancipatie van de bezoekers’. Dat zegt Dietrich Driessen, één van de initiatiefnemers van Café Oké in 2000. Het vijftien jarig bestaan werd zaterdag gevierd.

‘Bezoekers ervaren dat ze niet de enige zijn’, aldus Driesen.

Driesen werkte destijds in een inrichting voor mensen met een verstandelijke beperking en zag hoe moeilijk het was om (homo)seksualiteit te bespreken. ‘Dat is in de afgelopen vijftien jaar wel veranderd; er is meer ruimte voor een individuele benadering van de bewoners van een instelling.’

Café Oké zal ook in de toekomst nodig blijven, denkt Driessen: ‘het is een plek waar mensen met een beperking zich zelf kunnen zijn.’

Ben is een van de vaste bezoekers. Als hij met zijn blindenstok een COC binnenkwam viel het stil.

De maandelijkse ontmoetingsactiviteit voor mannen en vrouwen met een beperking die homo, lesbisch of bi zijn was destijds een initiatief van COC Zwolle samen met de toenmalige SPD.

‘De eerste jaren liep het nog niet gelijk storm, maar de gezellige en veilige sfeer beviel veel bezoekers zo goed, dat ze elke maand terugkwamen, zelfs als ze er ver voor moesten reizen’, vertelt coördinator Margot van Belkum.

Café Oké wordt elke eerste zaterdag gehouden in het COC-pand in Zwolle.

 

Meer over Café Oké in de Roze Golf van 6 september 2015

 

(Bron: Roze Golf, foto: facebook)Categorieën:Nieuws

Tags: , ,

%d bloggers liken dit: