Column: Gaat een homo liever naar een homohuisarts?

column joop van den haakJoop van den Haak bespreekt elke twee weken weer een ander facet van het rijke roze leven, of een dagelijks dilemma. Dit keer: Gaat een homo liever naar een homohuisarts?

Ik heb over deze vraag zelf gemengde gevoelens. Ik denk als je naar een huisarts gaat, die hetero en ruimdenkend is, dat je het met hem in het algemeen ook goed af kunt zijn. Anderzijds van me zelf en van mede anders geaarden uitgaande, denk ik dat in specifieke homokwesties het prettiger is een luisterend oor te hebben van een huisarts, die vanwege het feit dat hij zelf homo is, zich meer kan verplaatsen in een specifieke klacht van een homo. Ik denk dat over de twee gedachten, die ik over deze kwestie heb ook bij lesbiennes in deze gehoor zal worden gevonden. Zij zullen het soms met een vrouwelijke huisarts die hetero is, heel goed kunnen vinden, maar in bijzondere lesbiennes aangelegenheden wil men wellicht toch ook een vrouwelijke lesbienne huisarts raadplegen.

Op Google was een jonge man te vinden die nogal ’s naar de huisarts moest en die zei dat hij zijn eerste huisarts nogal eng, dikbuikig en een zweterig iemand vond. Tja, dan denk ik zoiets van: er zullen meer hetero huisartsen zijn die die niet zweterig en dikbuikig zijn, dan wel. Dus jongeman, niet zeuren alsjeblieft.

Zijn tweede opmerking vond ik serieuzer en ook meer praktisch gedacht. Hij zei namelijk iets over neuken en pijpen, dat als je daar problemen mee hebt, hij liever met een homoarts sprak dan met een hetero huisarts. Een homohuisarts heeft misschien ervaring met anaal contact. De homohuisarts zou kunnen waarschuwen, dat de actieve man die zijn partner anaal benadert uiterst rustig te werk moet gaan, zodat hij zijn geliefde niet onnodig pijn doet of in het ergste geval een scheuring bezorgt. De homohuisarts zal altijd wijzen op het feit dat er bij anaal contact een condoom gebruikt moet worden, zeker als er mogelijk sprake is van wisselend contact. Maar wat dat laatste betreft zal ook een hetero huisarts zeer goed weten wanneer wel of niet een condoom gebruikt moet worden.

Vrouwen met een mannelijke partner hebben ook bij vaginaal of anaal contact, als dat buiten de pot gebeurt, net zoals de man een condoom nodig. Zij zullen weer liever een hetero huisarts raadplegen. Het is goed als een man altijd een of meer condooms bij zich heeft.

Oudere homoseksuelen zullen het denk ik prettig vinden een homoarts te hebben, want in het verleden moesten zij vaak, omdat homoseks nog niet geaccepteerd was, terughoudend zijn, en spraken dan liever niet over hun anders geaardheid.

De homohuisarts van nu kan er wellicht op wijzen dat het geen schande is als de oudere homo zegt, dat hij eigenlijk niet zoveel behoefte heeft aan echte seks, maar wel aan liefde, knuffelen en strelen. De indruk wordt namelijk weleens gewekt dat alle oudere homo’s zoveel mogelijk contact met jongeren willen hebben omdat die vanwege hun jong zijn, vanuit hun potentie meer behoefte hebben aan seks, en als gevolg daarvan de oudere, naar wens, kunnen verwennen. Ook dat laatste is natuurlijk ook weer niet algemeen, want de ene mens heeft meer of geen behoefte aan seks dan anderen. Ook hier kun je weer de vraag stellen, zou een hetero huisarts die stelling wellicht ook wel begrijpen?

Ik kan mij voorstellen dat jij als lezer van deze column met betrekking tot het door mij genoemde een hele andere mening hebt. Als dat zo is, laat het mij dan weten. Ik ben op Facebook onder mijn eigen naam bereikbaar. Verder is er de redactie van de Roze Golf, die in deze kwestie ook haar zegje zal willen doen of een reactie (rozegolf@rtvoost.nl) naar mij zal doorsturen.

Tot slot wil ik zeggen, beste lezers dat ik oprecht hoop dat jullie niet vaak een arts hoeven te bezoeken. Maar is er iets mis met je ga dan meteen, want hoe sneller een lichamelijk defect wordt opgemerkt, hoe sneller is de kans dat een genezing rap nabij is.

Geniet zoveel mogelijk van je seks.Categorieën:Column, Joop van den Haak

Tags: ,

%d bloggers liken dit: