‘IS vermoordde tenminste dertig homo’s’

Samantha PowerIslamistische Staat is verantwoordelijk voor de dood van tenminste dertig mensen, die beschuldigd werden van sodomie.

Dat verklaarde Jessica Stern, directeur van de International Gay and Lesbian Human Rights Commission van de VN tijdens de eerste bijeenkomst van de Veiligheidsraad over geweld en discriminatie van lesbiennes, homo’s, biseksuelen en transgenders.

Stern vertelde de commissie dat er rechtbanken zijn opgericht door IS in Irak en Syrië die mensen die schuldig bevonden worden aan sodomie ter dood veroordelen door steniging, onthoofdingen en door ze van een hoog gebouw te gooien. Ook worden ze ter dood gebracht voor een vuurpeloton.

Angst voor IS zet anderen aan tot geweld tegen LGBT-ers, zei Stern

Subhi Nahas, een homo vluchteling uit de Syrische stad Idlib, vertelde de raad dat de regering van president Bashar al-Assad dissidenten uitmaakte voor homo’s toen in 2011 de opstand begon. Plekken waar homo’s samen kwamen werden overvallen en mensen werden gearresteerd en gemarteld. ‘Van sommigen werd nooit meer wat vernomen.’

Toen de aan de Al-Qaida gelieerde Jabhat al-Nusra de stad Idlib in 2012 innam, verklaarden de strijders de stad te zullen zuiveren van homoseksuelen. Arrestaties en moorden van homo’s volgden Toen IS de stad in 2014 bezette, verslechterde de situatie, vertelde Nahas de raad.

‘Bij executies juichten honderden dorpelingen, waaronder kinderen, als op een bruiloft’, zei Nahas. ‘Als een slachtoffer niet dood was nadat hij van een gebouw as gegooid, werd hij door de menigte gestenigd.’

Nahas wist via Libanon naar Turkije te ontsnappen, waar hij werd bedreigd door een vroegere schoolvriend, die zich bij IS had aangesloten. Uiteindelijk wist hij naar de Verenigde Staten door te reizen.

‘Het wordt tijd, 70 jaar na de oprichting van de VN, dat het lot van LGBT’ers die waar ook ter wereld vrezen voor hun leven, eindelijk eens centraal staat’, verklaarde de Amerikaans ambassadeur Samantha Power (foto), die de bijeenkomst samen met de Chileense VN-gezant organiseerde. ‘Dit is een kleine, maar historische stap.’

Diplomaten verklaarden dat twee van de 15 leden van de Veiligheidsraad, Tsjaad en Angola, niet aanwezig waren bij de informele besloten vergadering.

 

(Bron: The Guardian, foto: screenshot The Guardian)Categorieën:Nieuws

Tags: , , , ,

%d bloggers liken dit: