Column: GroenLinks wil een regenboogzebrapad

column joop van den haakJoop van den Haak bespreekt elke twee weken weer een ander facet van het rijke roze leven, of een dagelijks dilemma. Dit keer: GroenLinks wil een regenboogzebrapad 

Het was de Roze Golf die met bovengenoemde titel in haar berichtencircuit melding maakte van een verzoek van GroenLinks aan de bevoegde instantie van Rotterdam, om namelijk in het centrum van de stad een regenboog zebrapad in een van de opvallende straten of pleinen te realiseren. Graag wil ik daar wat over zeggen.

Even tussendoor: de regenboogvlag is sedert eind jaren ‘70 (van de vorige eeuw) een symbool van de homobeweging. In deze column wordt het woord symbool vaker gebruikt. Je kunt eigenlijk het regenboogzebrapad zien als een soort variant of versterking op de regenboogvlag. Uiteraard zijn meerdere varianten mogelijk. In de zevende alinea wordt nog ’s uitgelegd wat precies het doel is van die regenboogvlag en natuurlijk ook van die varianten daarop. In het kort komt het hier op neer: aan de mensen aandacht vragen voor de LHBT- minderheid.

Ik ben persoonlijk een voorstander van bewegingen die leiden tot aandacht voor minderheden, zoals die voor LHBT-mensen, die met hun symbool, de regenboog, die aandacht willen bereiken. Ik zou wel tegen de enthousiastelingen in deze beweging(en) willen zeggen: kijk uit voor provocatie dat tot ergernis en vervolgens tot afwijzing kan leiden.

Zo werd eerder een voorstel om stoplichten te versieren met het twee mannetjes en twee vrouwtjes in ons land verworpen omdat dat het de verkeersveiligheid in gevaar zou kunnen brengen. Want het symbool zou de aandacht van bestuurders van voertuigen en wandelaars voor het verkeer kunnen verminderen. Ik pleit er dan ook voor om voorstellen op hun haalbaarheid te toetsen.

Overigens in steden zoals Maastricht, Tilburg en Utrecht zijn al regenboogzebrapaden te vinden. Ik moet er ’s heen om daar over die paden te lopen en te ontdekken welk gevoel ik daarbij zou kunnen krijgen.

Er is meer te doen op dit regenboogterrein. Want een sympathieke facebookvriend deed mij enige tijd geleden een idee aan de hand, waarin ik me wel kan vinden. Hij stelde voor de wachthuisjes bij tram- en bushaltes hier en in het buitenland, die er vaak zo belabberd en onverzorgd uitzien, op te knappen en ruimschoots te voorzien van regenboogversieringen.

Het zou mijns inziens wel goed zijn dat op een of andere wijze in kranten, tv, tijdschriften en dergelijke wordt uitgelegd waar de regenboogversiering toe dient. Ik kan me namelijk voorstellen dat niet elke hetero weet wat dat regenboogsymbool inhoudt. Nogmaals het symbool vraagt er om sympathiek te willen staan tegenover de wereld van LHBT ( lesbisch, homo, biseksueel en transgenders ). Transgenders zijn mensen die over willen stappen van man naar vrouw of andersom, hetgeen niet bepaald gemakkelijk is. Maar wat je perse wilt, dat doe je dan toch maar.

Mocht jij gewaardeerde lezer(es) van mijn column ook ideeën hebben om de leefbaarheid van minderheden, zoals de LHBT onder ieders aandacht te brengen, wend je dan met blog of bericht tot twitter, Facebook, krant, tijdschrift en alle andere mogelijkheden waar je je initiatieven maar kwijt kunt.

Ik zou willen zeggen “Lang leve de regenboog en alle varianten daarop.

 

 Categorieën:Column, Joop van den Haak

Tags: , ,

%d bloggers liken dit: