Canal Parade in Amsterdam van start

AGP VluchtelingenbootIn Amsterdam is de Canal Parade van start gegaan. De eerste boten die meevaren zijn vertrokken van het Westerdok in de richting van de Prinsengracht. Hiermee is de grachtentocht begonnen, het hoogtepunt van de jaarlijkse Gay Pride. 

In totaal varen dit jaar tachtig boten mee, waaronder opvallend veel met een boodschap. Zo is er de Vluchtelingenboot, die aandacht vraagt voor de rechten van homoseksuele vluchtelingen en migranten. Aan boord zijn onder andere de drie Russische uitgeprocedeerde asielzoekers, die aandacht vragen voor hun situatie en voor de petitie ‘Enkeltje Rusland? No Way!’.

De zwerfjongerenboot draait om jongeren en volwassenen die dak- of thuisloos zijn.

Verder vaart er een boot mee uit Zwolle, de LoveBoat, een initiatief van een Zwolse horecaondernemer. Aan boord van die boot is onder andere de Zwolse wethouder Nelleke Vedelaar.

De bedoeling was dat de parade live te volgen was via de ‘Pridestream-boot‘. Die hangt vol met LED-schermen en een 360 graden-camera. De stream gaf snel na de start van de parade vooral stilstaand of zelfs een zwart beeld.

AT5 doet rechtstreeks verslag van de parade.

Het evenement wordt dit jaar voor de 20ste keer gehouden. In 1995 deden 45 boten mee. De parade trok toen zo’n 25.000 toeschouwers; tegenwoordig zijn er vele duizenden toeschouwers.

(Bron: AT5, NOS, Roze Golf, foto: vluchtelingenboot screenshot AT5)Categorieën:Nieuws

Tags: , ,

%d bloggers liken dit: