Canal Parade Amsterdam goed verlopen

politieheliIn Amsterdam is de Canal Parade, het hoogtepunt van de jaarlijkse Gay Pride, zonder grote incidenten verlopen. De belangstelling was enorm en de politie en gemeente laten weten zeer tevreden te zijn.

Hoeveel bezoekers er waren, is nog niet bekend. Een gemeentewoordvoerder zegt dat het er aanzienlijk meer waren dan vorig jaar, toen het weer veel minder goed was. Op twee plekken, waaronder bij de Magere Brug over de Amstel, was het zo druk dat de politie mensen verzocht elders te gaan kijken.

De boten voeren van het Westerdok via de Prinsengracht en de Amstel naar het Oosterdok. In totaal deden dit jaar tachtig vaartuigen mee, waaronder opvallend veel met een boodschap.

Zo was er de Vluchtelingenboot, om aandacht te vragen voor de rechten van homoseksuele vluchtelingen en migranten. Aan boord waren drie Russische asielzoekers, die in Nederland uit moeten. Twee van hen zitten ondergedoken. Ze vroegen aandacht voor de petitie ‘Enkeltje Rusland? No way!’

De zwerfjongerenboot draaide om jongeren en volwassenen die dak- of thuisloos zijn. In de Verenigde Staten is40 procent van de dakloze jongeren homo, lesbisch, biseksueel of transgender. Dat is fors hoger dan het algemeen gemiddelde van 10 procent. In Nederland is nog geen onderzoek gedaan naar seksuele geaardheid onder dakloze jongeren.

Zwolle

IMAG2591Er was ook een Zwolse ‘Loveboat’. De boot was een initiatief van een Zwolse horecaondernemer, met steun van de gemeente. Aan boord was onder andere wethouder Nelleke Vedelaar. Ze gaf vooraf aan blij te zijn dat de boot een plek helemaal vooraan in de stoet van tachtig boten heeft gekregen. Zwolle wil met de deelname laten zien dat het een tolerante stad, waar plek is voor iedereen en waarbij iedereen zichzelf moet kunnen zijn.

Het is voor het eerst dat Zwolle meedeed aan de Canal Paarade. Enschede was in 2008 vertegenwoordigd.

Negatief

Het actualiteitenprogramma EenVandaag vroeg aan 1200 jongeren in hoeverre de Canal Parade invloed heeft op hun beeld van homoseksuelen in Nederland. Hoewel zes op de tien (63%) ondervraagden aangeeft dat het niet zoveel verschil maakt, geeft een kwart (25%) van de jongeren aan dat ze zelf negatiever aankijken tegen homoseksualiteit door het zien van de Canal Parade.

Meer over de Canal Parade in de Roze Golf van 02 augustus.

IMAG2569 IMAG2610   IMAG2602 IMAG2578

 

 

 

 

 

 

 

IMAG2569IMAG2590IMAG2604

 

 

 

 

politieheli 2

 

 

 

 

Foto COC Zwolle (1) Foto COC Zwolle (2) Foto Erik Rijpstra (1) Foto Erik Rijpstra (2)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(Bron: EenVandaag, NOS, RTV Oost, foto’s: Roze Golf, Erik Rijpstra, COC Zwolle. Luchtfoto’s: politieheli)

 Categorieën:Nieuws

Tags: , , ,

%d bloggers liken dit: