Boten op weg naar Prinsengracht Amsterdam

amsterdam gay prideDe boten die vandaag meevaren in de 20ste Canal Parade zijn op weg naar het centrum van Amsterdam. Om 14.00 uur draait de eerste de Prinsengracht op en daarmee begint het hoogtepunt van de jaarlijkse Gay Pride. 

In totaal varen dit jaar tachtig boten mee, waaronder opvallend veel met een boodschap. Zo is er de Vluchtelingenboot, die aandacht vraagt voor de rechten van homoseksuele vluchtelingen en migranten. De zwerfjongerenboot draait om jongeren en volwassenen die dak- of thuisloos zijn.

Voor de thuisblijvers is er een zogenaamde ‘Pridestream-boot’. Die hangt vol met LED-schermen en een 360 graden-camera. Zo kunnen mensen over de hele wereld meemaken hoe het is om mee te doen aan de Gay Parade.

De Amsterdamse zender AT5 zendt de botenparade zaterdagmiddag live uit; vanavond is op NPO3 om 21:45 uur een samenvatting te zien.

‘Koninkrijksboot’

Dit jaar, waarin het Koninkrijk der Nederlanden 200 jaar bestaat, vaart ook een ‘Koninkrijksboot’ mee. Zo laten pride organisaties uit Curaçao, Aruba en Sint-Maarten weten dat ze gelijke homorechten willen in het hele koninkrijk. Op deze eilanden is het huwelijk namelijk niet opengesteld voor homostellen.

“Het is natuurlijk heel raar dat wij in Nederland kunnen trouwen als paren van gelijk geslacht, maar ergens anders binnen ons koninkrijk niet”, zegt directeur LHTBI-emancipatie van de Stichting Amsterdam Gay Pride Irene Hemelaar. “Die boodschap, de boodschap van gelijke rechten, dat je mag zijn wie je bent en mag houden van wie je wilt, wordt vandaag uitgedragen.”

Thema

Het thema van dit jaar is ‘Share’. Onder het motto: ‘share love, love differences’ roept de organisatie iedereen op om zijn of haar verhaal te vertellen en dit te delen.

Jaarlijks komen honderdduizenden bezoekers naar de hoofdstad om het negen dagen durende festival bij te wonen.

 

(bron: NOS)Categorieën:Nieuws

Tags: , ,

%d bloggers liken dit: