Helft van de homo’s durft niet hand in hand over straat

hand in hand homoRuim de helft van de homoseksuelen in Nederland durft niet hand in hand over straat te lopen. Dat blijkt uit een onderzoek van EenVandaag naar homoacceptatie in Nederland.

Van de 1700 ondervraagde homoseksuelen durft 55 procent niet hand in hand te lopen. Een op de vijf zegt het afgelopen jaar negatief gedrag te hebben meegemaakt vanwege zijn of haar geaardheid. Dat gaat vaak om uitschelden en ook discriminatie en pesten op het werk wordt vaker genoemd.

De grootste groep, vier op de tien (41%), hebben het idee dat het negatieve gedrag het afgelopen jaar is toegenomen. Nog eens 39 procent stelt dat het gelijk gebleven is en slechts 7 procent heeft het gevoel dat het afgenomen is. Veel deelnemers ervaren dat vooral veel aanhangers van de Islam moeite hebben met homoseksualiteit.

Voor het onderzoek van EenVandaag zijn 28.000 mensen ondervraagd. Daarvan vindt 67 procent dat het met de homoacceptatie redelijk tot goed gesteld is. De 1700 ondervraagden die aangaven homo, lesbisch, biseksueel of transgender te zijn, blijken negatiever. Bijna 40 procent zegt dat het slecht gesteld is met de acceptatie.

Homo-acceptatie onder jongeren en scholieren stijgt

EenVandaag peilt sinds 2011, toen de verplichte voorlichting over homoseksualiteit op middelbare scholen werd aangekondigd, hoe het gesteld is met de acceptatie onder jongeren. In 2011 en 2013 vonden circa acht op de tien ondervraagde jongeren dat het goed gesteld was met de homo-acceptatie in Nederland, nu is dat licht gestegen 85 procent.

Vooral op middelbare scholen is een positieve trend zichtbaar: waar in 2013 nog drie op de tien (31%) ondervraagde scholieren aangaven dat het klimaat op hun school homo-onvriendelijk was, is dat nu 21 procent. Wel is ook op middelbare scholen nog wat te winnen: van de homoseksuele scholieren geeft de helft (52%) aan dat het moeilijk is om op hun school ‘uit de kast’ te komen. Hoewel er positieve verhalen binnenkwamen op de redactie, lieten ook veel homoseksuele jongeren weten er geen goede ervaringen mee te hebben. ‘Ik val op meiden en had het tegen mijn beste vriendin gezegd, die het doorvertelde aan de hele school. Toen begon het gepest. Ik voelde me zo verschrikkelijk eenzaam. Ik accepteerde mezelf niet en ik vond mezelf waardeloos’, aldus een deelneemster.

 

(Bron: EenVandaag)Categorieën:Nieuws

Tags: , , , ,

%d bloggers liken dit: