Eén telefoonnummer voor Roze in Blauw in heel Nederland

Roze in Blauw 4Homo’s, lesbiennes, biseksuelen en transgenders (LHBT’ers) die te maken hebben met discriminatie of geweld vanwege hun geaardheid kunnen vanaf nu in het hele land terecht bij netwerk Roze in Blauw.

LHBT’ers hoeven voortaan niet eerst langs noodnummer 112 of 0900-8844 als ze iets overkomt, maar kunnen naar het speciale nummer 088-1691234 bellen waar ze een agent aan de lijn krijgen, die net als zij ook anders geaard is. Volgens Ellie Lust van de Amsterdamse afdeling van Roze in Blauw is dit geen motie van wantrouwen tegenover hetero-collega’s, maar wordt de melding laagdrempeliger. Bij spoedeisende zaken kan echter beter wel het noodnummer gebeld worden.

Het speciale politieteam Roze in Blauw is in Amsterdam inmiddels al zestien jaar actief; Oost–Nederland kent sinds vorig jaar zo’n speciaal team. De landelijke lancering is zaterdag tijdens de botenparade van de Gay Pride in Amsterdam.

‘LHBT’ers zijn vaak terughoudend zich te melden bij de politie’, zegt Lust. ‘Als iemand wordt uitgescholden op straat, lopen mensen vaak door met de gedachte ‘wat moet de politie ermee’. Wij vragen ze toch contact op te nemen, want wellicht is het ‘t zoveelste incident in die straat.’

Volgens Gerard Bouman, korpschef van de landelijke politie, past de landelijke uitrol van Roze in Blauw binnen het streven naar een diverse organisatie. ‘Onze samenleving bestaat uit verschillende groepen en culturen en verandert continu van samenstelling. Daarom maakt de politie actief werk van meer variëteit in haar teams. Want alle groepen in de samenleving moeten zich kunnen herkennen in hun politie en zich gewaardeerd voelen.’

Naast Roze in Blauw is er binnen de politie onder meer ook een Marokkaans en Joods netwerk. Daarmee wil de organisatie volgens Bouman dilemma’s bespreekbaar maken en taboes doorbreken.

 

(Bron: AT5)Categorieën:Nieuws

Tags: , ,

%d bloggers liken dit: