Italië veroordeeld voor niet erkennen homohuwelijken

Europees Hof 2Italië is veroordeeld door het Europees Hof voor de Mensenrechten (ECHR) in Straatsburg, omdat het land huwelijken van mensen van hetzelfde geslacht niet erkent.

Drie koppels hadden Italië voor het Europees Hof gedaagd omdat Italië geen enkele vorm van registratie van paren van gelijk geslacht kent. Ze beschuldigden Italië van discriminatie.

Het Hof veroordeelde het land op grond van artikel 8 van de Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Dat artikel garandeert respect voor het privé- en gezinsleven. Italië is verder veroordeeld tot het betalen van 5.000 euro schadevergoeding aan elk van de koppels en een vergoeding voor de gerechtskosten.

Italië is het enige land in West-Europa dat homorelaties niet erkent. Vorige week beloofde premier Matteo Renzi om voor het eind van het jaar met een wetsvoorstel te komen, om daar een einde aan te maken.

Het Europees Hof is een orgaan van de Raad van Europa, een organisatie met 47 lidstaten die waakt over de schending van mensenrechten en staat los van de Europese Unie. In 24 van die 47 lidstaten is de erkenning van homorelaties wettelijk geregeld.

 

(Bron: Het Laatste Nieuws/Europees Hof)Categorieën:Nieuws

Tags: , ,

%d bloggers liken dit: