President wil debat over homohuwelijk in Duitsland

Bundespräsident Joachim Gauck / Offizielles Porträt 2012De Duitse president Joachim Gauck pleit voor een debat in zijn land over gelijke behandeling van homoparen. Hij deed zijn oproep in The Irish Times aan de vooravond van een driedaags bezoek aan Ierland.

Gauck prees de manier waarop de Ieren in een referendum voor het homohuwelijk hebben gestemd en riep Duitsland op te volgen.

‘Homoseksuelen die in een bindend partnerschap willen aangaan moeten de kans krijgen op een gelijkwaardig leven van liefde’, aldus Gauck.

Duitsland kent het geregistreerd partnerschap voor homoseksuele paren sinds 2001. Sinds het Ierse referendum in me en de uitspraak van het Amerikaanse Hooggerechtshof dat het verbod op het homohuwelijk ongrondwettelijk is, is in Duitsland de discussie over de openstelling van het burgerlijk huwelijk voor paren van gelijk geslacht weer actueel.

Voor Angela Merkel is het homohuwelijk onbespreekbaar. Binnen haar partij, de CDU zou er geen draagvlak zijn voor invoering van het homohuwelijk. Maar uit een recente peiling zou onder de CDU-kiezers 57% voor zijn. In totaal zou twee derde van de Duitsers voor het homohuwelijk zijn.

 

(Bron: The Irish Times)Categorieën:Nieuws

Tags: , , , ,

%d bloggers liken dit: