Duidelijker beoordeling gevluchte homo’s nodig

Raad van StateDe overheid moet beter uitleggen hoe de geloofwaardigheid wordt getoetst van vreemdelingen die zeggen dat ze uit hun land zijn gevlucht omdat ze homo zijn.

Dat heeft de Raad van State bepaald naar aanleiding van de asielverzoeken van drie mannen uit Gambia, Afghanistan en Oeganda.

De drie hadden asiel gevraagd vanwege hun seksuele geaardheid, maar de staatssecretaris van Veiligheid en Justitie heeft hun verzoek afgewezen, omdat hun verhaal ongeloofwaardig zou zijn.

Europese regels

De Raad van State vindt dat de staatssecretaris zich in het algemeen wel aan de Europese regels houdt. Er worden bijvoorbeeld geen vragen gesteld over seksuele activiteiten van asielzoekers en er wordt ook geen medisch onderzoek gedaan.

Maar volgens de hoogste bestuursrechter heeft de staatssecretaris niet duidelijk gemaakt hoe hij de geloofwaardigheid in concrete gevallen precies beoordeelt. ‘Hij heeft niet inzichtelijk gemaakt op welke vragen en antwoorden het zwaartepunt ligt en hoe hij de gegeven antwoorden waardeert en onderling weegt’, staat in de uitspraak van de raad.

Volgens de Raad van State is er geen vaste gedragslijn op basis waarvan de staatssecretaris de seksuele geaardheid beoordeelt en is het daardoor ook voor de rechter niet mogelijk om een besluit te toetsen. De raad heeft de afwijzing van de asielverzoeken van de drie mannen vernietigd. Staatssecretaris Dijkhoff moet nu een nieuw besluit nemen.

 

(Bron: NOS)Categorieën:Nieuws

Tags: , ,

%d bloggers liken dit: