Column: Doen hetero’s meer dan homo’s aan onveilige seks?

column joop van den haakJoop van den Haak bespreekt elke twee weken weer een ander facet van het rijke roze leven, of een dagelijks dilemma. Dit keer: Doen hetero’s meer dan homo’s aan onveilige seks?

Naar aanleiding van deze vraag heb ik wat op Google gekeken. Ik zag daar letterlijk staan dat 23 % van de heteroseksuele vrouwen van hun partner eisen dat hij bij anale seks een condoom gebruikt. Homomannen hebben wat dat betreft ten opzichte van hun partner 61 procent in hun eisenpakket staan. Homo’s eisen dus meer veiligheid. Maar waarom geen honderd procent? Een en ander geldt bij vreemd gaan.

Verder bleek ook dat die vrouwen die bij anale seks geen condoom eisen van hun partner zich minder laten testen op soa ‘s: hiv en andere geslachtsziektes, en dan te denken dat bij anale seks het hiv-virus meer kans heeft aan de dag te komen dan bij vaginale seks.

Voor de goede orde vanuit hiv kan aids ontstaan, dat is een aandoening waardoor het lichaam van de mens niet meer kan vechten tegen infecties, die men normaal gesproken wel te baas zou kunnen. Iemand met aids wordt steeds zwakker en vatbaarder voor ziektes, zonder behandeling leidt dat uiteindelijk tot de dood. Gelukkig is de geneeskunde al zo ver dat men de ziekte kan onderdrukken, maar nog niet volkomen kan genezen. Een ieder die een relatie heeft en weleens buiten de pot piest, moet dus een condoom gebruiken, en hij of zij die regelmatig seks met diverse personen bedrijft, moet altijd een condoom gebruiken.

Destijds (in de vorige eeuw) werd gezegd: “Aids is een homoziekte.” Dat beeld ontstond omdat homo’s kennelijk meer wisselende contacten hadden en hebben dan hetero’s. Het virus is echter ontstaan in Overzeese gebiedsdelen (Afrika wordt genoemd ) en doordat er gereisd werd van hier naar ginter en weer terug, werd door besmetting het hiv-virus naar Europa en andere werelddelen overgebracht, maar dat ontstaan van dat virus werd zowel door homo’s als hetero’s mede veroorzaakt, dus hiv is geen expliciete homoziekte.

Eigenlijk is het dus onterecht dat homo’s voor het geven van bloed als donor worden uitgesloten. Homo’s lopen namelijk, uitgaande van het voorgaande niet meer risico, wellicht minder, dan hetero’s, bij het geven van bloed. Wel moet als het wordt toegestaan dat homo’s weer tot de donorgroep mogen behoren er voor worden gezorgd dat homo’s optimaal condooms gebruiken, althans in het geval van wisselende contacten.

Minister Schipper van Volksgezondheid heeft onlangs gezegd, dat zij gaat bekijken of homo’s weer bloed mogen geven. Een en ander heeft ze in een brief aan de Tweede Kamer kenbaar gemaakt.

Ook elders blijkt dat hetero’s vaak onveilig vrijen. Uit een Nederlands onderzoek is gebleken dat de helft van de hetero jongeren tussen de 12 en de 25 jaar onveilig vrijen. Ik zelf denk daarvan dat in die groep ook wel wat homojongeren zullen zitten. Ook jongeren die in een strenge geloofsbeweging verkeren, vrijen veelal onbeschermd, uit onwetendheid of angst voor de ouders, omdat bij hen een zwaar taboe rust op seksualiteit voor het huwelijk.

Omdat er behalve hiv ook andere geslachtsziektes bestaan, raad ik een ieder aan die buiten een beschermde relatie seks bedrijft een condoom te gebruiken.

Seks is pas een feest als je het op een veilige manier doet.

Ik wil met betrekking tot het voorgaande niet de vader uithangen, die even zegt hoe jij en anderen moeten leven. Maar ik heb mij, wat deze kwestie, louter en alleen laten leiden door bezorgdheid. Ik zou het zo ontzettend jammer vinden als jonge levens, homo’s en hetero’s, door onveilige seks daaraan onder door zouden gaan.Categorieën:Column, Joop van den Haak

Tags: , , , ,

%d bloggers liken dit: