Nederland weigert Russische homo’s asiel; online petitie gestart

PetitieRussische homoseksuelen wordt in Nederland asiel geweigerd, ondanks een versoepeld asielbeleid. Dat blijkt uit drie dossiers van asielzoekers, die in handen zijn van NRC.

Alle drie hebben in Rusland geweld meegemaakt.

Eén van de aanvragers is een 26-jarige man, die in maart in Nederland asiel aanvroeg. Hij verklaart met de dood te zijn bedreigd en werd in februari in elkaar geslagen. De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) noemt het incident ‘betreurenswaardig’, maar niet voldoende voor de conclusie dat hij bij terugkeer te maken zal krijgen met ‘ernstige schending van de grondrechten van de mens’. Hij kan volgens de IND elders in Rusland een nieuw leven opbouwen.

Vorig jaar versoepelde toenmalig staatssecretaris Teeven het beleid voor deze groep. LHBT’ers (lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen en transgenders) hoeven niet langer aan te tonen dat ze in Rusland bescherming hebben gezocht bij de lokale autoriteiten. Russisch overheidspersoneel is namelijk ‘onbereidwillig’ en zelfs ‘intolerant’ tegenover LHBT’s, zo schreef Teeven aan de Tweede Kamer.

Toch worden Russische homo’s teruggestuurd, bijvoorbeeld omdat het meegemaakte geweld niet heftig genoeg was, of dat het mogelijk is om elders in Rusland te gaan wonen. Moskou en Sint Petersburg zouden veilig genoeg zijn.

Een woordvoerder van staatssecretaris Dijkhoff zegt dat over Rusland op ‘zeer korte termijn’ een nieuw ambtsbericht wordt opgesteld, waar de IND zijn beslissingen op baseert. ‘Dan wordt ook het beleid opnieuw bezien.’

Op internet is inmiddels de petitie ‘Enkeltje Rusland? No way’ gestart. Daarin wordt de regering met klem verzocht om bij asielverzoeken van Russische LHBT asielzoekers die worden afgewezen, niet een vestigingsalternatief elders in Rusland als reden voor uitzetting te hanteren.

 

(Bron: NRC)Categorieën:Nieuws

Tags: , , ,

%d bloggers liken dit: