George en Jack in Texas getrouwd

Jack (l) en George op weg naar de trouwzaalGeorge Harris (82) en Jack Evans (85) zijn getrouwd, in Dallas,Texas. Dat kon door de uitspraak van het Amerikaanse Hooggerechtshof. Het homohuwelijk is nu in alle Amerikaanse staten legaal.  

Toen de twee mannen, die al 54 jaar bij elkaar zijn, het nieuws op televisie zagen trokken ze hun mooie pak aan en trokken naar het centrum van Dallas. Het huwelijk kostte ze 91 dollar.

Het is het allereerste homostel in Texas dat in het huwelijksbootje stapte. Ze deden dat onder luid applaus in de rechtszaal.

Licht

In Washington lichtte het Witte Huis afgelopen nacht op in de kleuren van de regenboog. Op deze manier werd de uitspraak van het Hooggerechtshof gevierd, waardoor het homohuwelijk nu in alle staten in de Verenigde Staten legaal is.

Witte Huis in regenboogkleurenDe lichten gingen aan nadat president Obama was teruggekeerd uit Charleston, waar hij een toespraak hield op de begrafenis van de slachtoffers van de aanslag op een kerk vorige week donderdag.

Obama zei gisteren na de uitspraak van het Hooggerechtshof dat ‘de Amerikaanse Unie nu nog iets volmaakter is’. Door het hele land vierden koppels van hetzelfde geslacht dat zij nu overal in het land kunnen trouwen.

Feest

Bij het Stonewall Inn cafe in New York wordt na de uitspraak feestgevierd. De homobar is bekend van de Stonewall-rellen uit 1969. Homo’s, lesbiennes en travestieten waren de pesterijen en het geweld van de politie zat en besloten terug te slaan. Tijdens zijn inauguratie in 2013 zei president Obama dat de rellen een van de belangrijke momenten waren in de strijd voor gelijke rechten.

Industrie

De markt voor het homohuwelijk in de VS groeit mee met elke staat die het huwelijk tussen gelijk geslacht legaliseert. Volgens een analyse van de financiële datawebsite NerdWallet wordt het een industrie van 2,5 miljard dollar als het homohuwelijk in heel Amerika wordt toegestaan.

Er valt dus veel geld te verdienen, en dat weten de ondernemers ook. Websites die gespecialiseerd zijn in het homohuwelijk worden overgenomen door de grote ‘hetero-sites’ uit de huwelijksmarkt. Zo werd Gayweddings.com deze maand overgenomen door de grote speler WeddingWire.com. Het homohuwelijk lijkt mainstream geworden te zijn.

Anders

Er bestaan wel verschillen tussen een homohuwelijk en een heterohuwelijk, blijkt uit een onderzoek van trouwsite TheKnot.com. Zo hebben Amerikaanse homostellen bijvoorbeeld gemiddeld een kleinere ceremonie, maar geven ze meer uit aan hun huwelijksreis. Ook stellen ze andere eisen aan de details van hun bruiloft.

Veel ondernemers proberen op die wensen in te spelen. ‘Ik heb veel tijd zitten in het veranderen van onze menu’s en marketingmateriaal’, zegt een woordvoerder van het Conrad Indianapolis, een grote hotel- en trouwlocatieketen. En dat werkt: ‘Ik heb veel meer boekingen. Dat betekent meer geld, en wie houdt er nou niet van geld?’

 

(Born: NOS/NBCDFW, foto’s: screenshots NOS)Categorieën:Nieuws

Tags: , , ,

%d bloggers liken dit: