De wereld van Rop Janze: Homoseksualiteit en geloof

banner rop janzeLieve Roze Golfjes,

Homoseksualiteit en geloof is niet altijd een vanzelfsprekende combinatie. Zoals ik vaker heb verteld, ben ik opgegroeid in Noord-Holland, Bovenkarspel, een dorp naast het havenstadje Enkhuizen.

Enkhuizen had in die tijd 12.000 inwoners en 32 kerken.

In deze stad stond ook de Rijksscholengemeenschap, de school waar ik zeven jaar van mijn leven doorbracht. Ik ging vanzelfsprekend naar een openbare school, want ik kwam uit een rood nest.

Ieder geloof in Enkhuizen had zijn eigen kerkgebouw of ruimte, maar natuurlijk niet allemaal een eigen school.

Dus zat er ook een klein aantal zwaar Christelijke leerlingen; rechtzinnige hervormden. Van die meiden die altijd van die hele lange rokken moesten dragen. Maar er werd een uitzondering gemaakt als het hard regende. Dan mochten ze wel een regenpak aan, inclusief regenbroek. Met het gevolg dat hun hele lange rok in het bovenste gedeelte van de regenbroek werd gepropt. Ik vond het altijd een vrolijk gezicht. En dacht blij: Zelfs in het strengste geloof zit humor.

Op de school zaten leerlingen uit de wijde omtrek. Eén van mijn eerste vriendjes kwam uit Andijk. Andijk in West-Friesland bestaat nog steeds uit twee delen. Andijk West is katholiek en Andijk Oost is gereformeerd. En mijn eerste vriendje kwam uit Andijk Oost. Samen met zijn moeder woonde hij in een oud gehorig huis. Ik kwam daar binnen, maar zijn moeder mocht absoluut niet weten dat wij iets met elkaar hadden. We konden pas met elkaar zoenen op zijn kamertje als zijn moeder beneden psalmen op het harmonium  ging spelen. Maar vrijen op een psalm, dat ging mij zelfs te ver. Die verkering heeft niet lang geduurd.Categorieën:Column, Rop Janze

Tags: , , ,

%d bloggers liken dit: