Rechtbank: Krol hoeft subsidie niet terug te betalen

henk krolHenk Krol is niet persoonlijk aansprakelijk voor de schuld die is ontstaan bij de Gay Krant, in de tijd dat hij hoofdredacteur was van het blad. Hij hoeft de ontvangen subsidie van 206.833 euro niet terug te betalen aan het ministerie van Onderwijs. 

Dat heeft de rechtbank in Den Bosch bepaald.

Krol is nu Tweede Kamerlid voor de politieke partij 50Plus, maar was eerder lange tijd hoofdredacteur van de Gay Krant in Best en voorzitter van de stichting Vrienden van de Gay Krant. De rechtszaak was aangespannen door drie bestuursleden van de stichting.

Het ministerie gaf in 2008 subsidie voor een project van de stichting. De accountant die in 2012 een goedkeuringsverklaring gaf voor de besteding van dat geld, trok die verklaring vorig jaar juli weer in. Daarop eiste het ministerie het geld terug van de stichting.

Rommelige administratie

De stichting kan het bedrag niet betalen en probeerde het via de rechter op Krol te verhalen. Volgens de huidige bestuurders is Krol, die tot 2013 voorzitter was van de stichting, er schuldig aan dat het bedrag wordt teruggevorderd. Hij maakte volgens hen een rommeltje van de administratie. Ook gebruikte Krol subsidiegeld voor privédoelen, zeggen ze.

De rechtbank gaat niet mee in die redenering. De bestuurders hebben volgens de rechter niet kunnen bewijzen dat het ministerie de subsidie heeft teruggevorderd door het gedrag van Krol.

Hoger beroep

Bestuurslid Peter Derksen kondigt aan in hoger beroep te gaan. ‘De rechtbank maakt duidelijk dat we niet op persoonlijke titel maar als stichting de zaak moeten aanspannen. Dus dat gaan we doen.’

De drie overgebleven bestuursleden van Stichting Vrienden van de Gay Krant vinden het jammer dat er door deze uitspraak vertraging in de zaak komt. ‘Maar dat geeft ons tegelijkertijd de kans om de hiaten in onze dossiers op te vullen en in hoger beroep beter beslagen ten ijs te komen.’

 

(Bron: NOS/Omroep Brabant)Categorieën:Nieuws

Tags: , , ,

%d bloggers liken dit: