Belgische minister wil homofoob geweld vaker vervolgen

Koen GeensIn de eerste helft van vorig jaar werden er in België 51 feiten van homofoob geweld doorverwezen naar de rechtbank. In 2011 waren er dat maar negen. De toename gaat voor Minister van Justitie Koen Geens (foto) niet snel genoeg.

De cijfers komen uit het antwoord van de minister op een vraag van senator Jean-Jacques De Gucht (Open Vld, de Open Vlaamse Liberalen en Democraten). “Zaken van homofobe aard zijn nog altijd weinig talrijk”, zegt hij. “Maar het Belgische gerecht steekt wel een tandje bij in de vervolging van geweld tegen holebi’s.”

Met 25 dossiers is Luik het arrondissement waar de politie het meest alert lijkt te zijn voor geweld tegen holebi’s. Op de tweede plaats komt Antwerpen, met 12 dossiers. Mechelen, Veurne en Ieper zijn blinde vlekken in de tabel. Daar werd tot op heden nog nooit iemand naar de rechtbank doorverwezen wegens homofoob geweld.

Slachtoffers

Volgens minister Geens worden nog altijd veel te weinig zaken gerapporteerd.

“Het is waarschijnlijk dat homoseksuele personen klacht indienen bij de politie zonder stil te staan bij de homofobe aard van het geweld waarvan zij het slachtoffer zijn”, zegt hij in zijn uitleg aan De Gucht. “Of dat de slachtoffers beslissen om geen klacht neer te leggen bij de politie.”

De Gucht vindt dat de drempel voor aangifte nog te hoog ligt en pleit voor de mogelijkheid om, zoals in Nederland al kan, anoniem klacht in te dienen.

 

(Bron: De Morgen, Ministerie van Justitie België)Categorieën:Nieuws

Tags: , , , ,

%d bloggers liken dit: