GGD: meer mensen met een soa in Oost-Nederland

Condooms aanbieding GGDIn Overijssel en Gelderland melden meer mensen met een soa zich bij de GGD dan in de rest van het land. Het aantal bezoekers van de soa-spreekuren in Overijssel bleef gelijk, maar ten opzichte van vorig jaar werd vaker daadwerkelijk een soa geconstateerd.

Dat blijkt uit de Thermometer Seksuele Gezondheid Oost-Nederland.

Landelijk gezien wordt tijdens de soa-consulten in 15,5 procent van de gevallen een soa gevonden, in Twente is dat bij 18 procent van de gevallen en in de regio IJsselland zelfs 18,8 procent. Net als in de rest van het land hebben de meeste mensen chlamydia.

De meeste seksueel overdraagbare aandoeningen werden geconstateerd bij mensen die door een sekspartner gewaarschuwd waren voor een soa (35,5%) en bij mannen die seks hebben met mannen (18,5%)

In de regio Oost (Overijssel en Gelderland) meldden zich 18.679 mensen in 2014 voor een soa-test, iets minder dan het jaar ervoor. Van die bezoekers was 22,7 procent man die aangaf seks te hebben met andere mannen.

De meest gevonden soa in de regio Oost is chlamydia met 14,1 procent (vorig jaar was dit 13,3%). Landelijk dat percentage ligt dat percentage op 12,6. Het aantal gevallen van gonorroe, syfilis, hiv en hepatitis B in de regio Oost zijn vergelijkbaar met de voorgaande jaren en komen overeen met het landelijke beeld.

De GGD’s publiceren al enkele jaren de Thermometer Seksuele Gezondheid. De gegevens worden gebruikt om het beleid op aan te passen.

 

(Bron: GGD, foto: archief)Categorieën:Nieuws, Overijssel

Tags: , ,

%d bloggers liken dit: