Ban Ki-Moon: referendum Ierland is historisch moment

Ban Ki-moon“Ierland heeft een boodschap aan de wereld afgegeven door massaal voor het homohuwelijk te stemmen.’ Dat verklaarde secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon na het referendum in Ierland over de openstelling van het burgerlijk huwelijk voor paren van gelijk geslacht.

Ban Ki-moon sprak van een ‘waarlijk historisch moment: Ierland is het eerste land ter wereld dat bij referendum het homohuwelijk invoert”.

“De uitslag van het referendum is een belangrijke boodschap aan de rest van de wereld: alle mensen hebben recht op hun mensenrechten, ongeacht wie ze zijn of van wie ze houden.”

Ban Ki-moon deed zijn uitspraken toen hij geëerd werd met de Tipperary International Peace Award. Eerder werden Nelson Mandela, Sir Bob Geldof en het Pakistaanse schoolmeisje Malala Yousafzai dat werd neergeschoten door de Taliban onderscheiden met deze prijs.

Ban Ki-moon sprak zich al eerder uit over homorechten, onder meer tijdens een bezoek aan India: “We verschillen van elkaar, maar we hebben allemaal dezelfde mensenrechten.”

Ban Ki-Moon kreeg de onderscheiding voor zijn inzet voor de gevolgen van de klimaatsverandering, zijn inzet voor ontwikkelingssamenwerking en zijn reactie op conflicten en natuurrampen in de wereld.

 

(Bron: RTË)Categorieën:Nieuws

Tags: , , , ,

%d bloggers liken dit: