Ieren zeggen ‘ja’ tegen homohuwelijk (update)

Ierland referendum 3De Ieren hebben voor het openstellen van het burgerlijk huwelijk voor paren van gelijk geslacht gestemd. 62,1% stemde voor.

Bijna 38 procent stemde tegen. De opkomst was met ongeveer 60 procent hoog.

Het aantal voorstemmers kwam uit op 1,2 miljoen, het aantal tegenstemmers op 734.000. Er waren 13.000 ongeldige stemmen, maakte de kiescommissie in Dublin bekend.

Heel wat jongeren die in het buitenland wonen, zijn zelfs speciaal naar hun thuisland gevlogen om hun stem te kunnen uitbrengen.

Een groot deel van de middag vierde het ja-kamp al feest omdat de overwinning toen al vaststond. De tegenstanders van het homohuwelijk gaven in de loop van de middag al hun verlies toe.

Ierland staat gekend als een zeer katholiek en conservatief land, maar toch waren zowat alle politieke partijen voorstander.

De aartsbisschop van Ierland, Diarmuid Martin, sprak van een wake-up-call voor de Rooms-Katholieke Kerk en van een sociale revolutie in Ierland. De kerk had geadviseerd tegen het homohuwelijk te stemmen.

Tot 1993 was homoseksualiteit in Ierland nog strafbaar

Europa

In Duitsland, Italië en Oostenrijk is het homohuwelijk nog steeds niet gelegaliseerd. Waar Ierland als elfde Europese natie nu het homohuwelijk omarmt, blijven deze liberale Europese landen nog steeds achter.

In Duitsland zijn alle partijen in de Bondsdag voorstander van het homohuwelijk behalve het CDU/CSU. De partij van Angela Merkel, al sinds 2005 aan de macht, blokkeert tot nog toe elk voorstel hoewel uit opiniepeilingen zou blijken dat een ruime meerderheid van de CDU-achterban voorstander is van een legalisering van het homo-huwelijk.

In Oostenrijk is hetzelfde aan de hand. De Groenen dienden daar al een tijdje geleden een wetsvoorstel in, maar de behandeling wordt door de regerende coalitie van sociaal-democraten en conservatieven steeds weer uitgesteld.

In Italië blijkt uit peilingen dat een kleine meerderheid van de bevolking geen problemen heeft met legalisering van het homohuwelijk. De katholieke kerk drukt echter nog steeds een stempel op de samenleving en de landelijke politiek ziet niets in legalisering.

Op lokaal niveau gebeurt er wel wat. Steden als Rome, Milaan, Napels, Bologna en Udine stemden in 2014 allemaal voor de erkenning van homohuwelijken die in het buitenland zijn gesloten. Tot grote ergernis van de regering, die de gemeenten opriep homo-echtparen uit het huwelijksregister te verwijderen.

Op aandringen van het Italiaanse Hooggerechtshof is er nu een wetsvoorstel in de maak voor geregistreerd partnerschap voor homostellen. Dit geeft hen dezelfde rechten als getrouwde heterokoppels, met uitzondering van het recht een kind te adopteren.

Nederland

Nederland erkende in 2001 als eerste natie het homohuwelijk. Daarna volgden België, Frankrijk, Portugal, Spanje, Denemarken, Noorwegen, IJsland, Zweden, Luxemburg en Groot-Brittannië.

In Slovenië, Finland en Zwitserland zijn voorstellen om het homohuwelijk te legaliseren in behandeling bij de parlementen. In veel Oost-Europese landen en in de Baltische Staten is een legaal homohuwelijk nog ver weg.

Amerika

In de VS is het homohuwelijk niet bij grondwet geregeld maar mag en kan elke staat het zelf bepalen. Het Hooggerechtshof hield afgelopen maand hoorzittingen om te bepalen of het een grondrecht is voor homostellen om te mogen trouwen in de VS. De uitspraak wordt deze zomer verwacht en zou betekenen dat het homohuwelijk in alle staten een recht is.

Op dit moment is het homohuwelijk in 35 staten toegestaan. In drie staten bestaat er een gedeeltelijke erkenning, in de overige dertien staten is een huwelijk tussen mensen van hetzelfde geslacht illegaal.

De rest van de wereld

Buiten Europa en Noord-Amerika is het homohuwelijk verder alleen gelegaliseerd in Brazilië, Argentinië, Uruguay, Nieuw-Zeeland en Zuid-Afrika.

In Iran, Soedan, Jemen, Saudi-Arabië en Mauritanië is homoseksualiteit nog steeds een misdrijf waarop de doodstraf staat. In zeventig andere landen zijn de straffen aanzienlijk milder maar is homoseksualiteit niettemin een misdrijf waar gevangenisstraffen en soms ook lijfstraffen op staan.

 

(Bron: NOS, VTM)Categorieën:Nieuws

Tags: , ,

%d bloggers liken dit: