Ierse premier: stem voor het homohuwelijk

actiesticker ierlandIerland kan geschiedenis schrijven als het volk morgen per referendum instemt met het homohuwelijk. Dat zegt de Ierse premier Enda Kenny, die groot voorstander is van het homohuwelijk.

Het referendum tekent de strijd die er woedt tussen de machtige positie van de Rooms-katholieke Kerk en Kenny’s seculiere regering.

Als de Ieren voor het homohuwelijk stemmen, is dat een doorbraak “die vele generaties homoseksuelen zich niet konden voorstellen”, zei de Ierse premier, zelf een vrome katholiek. Ondanks zijn religieuze overtuiging probeert Kenny al zijn hele regeerperiode om de macht van de kerk op de politiek en het openbare leven in te dammen.

Verdeeldheid

Meerdere opiniepeilingen voorspellen winst voor het ja-kamp. Vrijwel alle Ierse politieke partijen zijn voor de legalisering van het homohuwelijk. Om dat te legaliseren, moet er een wetswijziging worden doorgevoerd.

Toch is de strijd nog niet gestreden. Ook al zijn veel politieke partijen voor legalisering, de bevolking is verdeeld. Veel Ieren voelen zich niet vertegenwoordigd door de politici. In het verleden leidde dat bij andere referenda tot veel tegenstemmen.

Verzet

De kerk en conservatieve groeperingen verzetten zich hevig. Zij vinden dat legalisering grote gevolgen heeft voor het traditionele huwelijk. Volgens aartsbisschop Diarmuid Martin van Dublin kan de regering niet duidelijk vertellen wat de juridische en sociale gevolgen zijn van een ‘ja’.

Hij benadrukt dat een nee-stem geen stem is tegen homoseksuele en lesbische mensen. “Het is tegen de verandering van de definitie van het traditionele huwelijk.”

(Bron: NOS, foto: actiesticker voor het referendum)Categorieën:Nieuws

Tags: , ,

%d bloggers liken dit: