Maandag 18 Mei: Bart & Barry’s HOT or NOT? – deel 1

Dit is alweer de zesde editie van “Barry & Bart’s HOT or NOT”! Sinds Oslo 2010 zetten Bart Ensie & Barry van Cornewal alle deelnemers op een rij, en voorzien ze ná de repetities van commentaar. En ook dit jaar zijn ze op zoek naar dat ene Eurovisie pareltje. Of zijn ’t er meer? Vandaag deel 1: De Eerste Halve Finale

1 – MOLDAVIË
Eduard Romanyuta – I want your love
Want jij hebt wat ik wil, wat ik wil, wat ik wil, wil , wil, wil!

De eerste Halve Finale van het 60ste festival opent helaas niet met een knaller. Moldavië stuurt de 22-jarige Eduard Romanyuta. Zijn lied is een goedkope kopie van Justin Beber meets Liberty X (“Just a little”), maar zou ook zomaar een b-kantje van N*sync of New Kids On The Block kunnen zijn. Qua sound gedateerd of maakt het ’t dan juist weer retro? Misschien leuk voor de plaatselijke disco in Chisinau, maar voor ons hoeft het niet.

BARRY: NOT / BART: NOT

2 – ARMENIË
Genealogy – Face the shadow
Zie elke schaduw onder ogen waarvan je het bestaan ontkent.

Dit jaar is het 100 jaar geleden dat er een genocide onder het Armeense volk heeft plaatsgevonden. Dit wordt nog niet door alle landen erkend. De boodschap van het lied (dat oorspronkelijk “Don’t deny” heette) zou daar over gaan. EBU staat geen politieke teksten toe, dus is het tussen de regels door zingen voor de zes Armenen. De vier zangeressen en twee zangers komen uit vijf continenten, en communiceren onderling in het Engels. Het lied wordt wat rommelig omdat elk groepslid wil laten horen wat het in huis heeft. En het klinkt allemaal wat zwaar op de hand. Toch hebben de uitstekende repetities Barry van gedachten doen veranderen. Bovendien houdt hij wel van dat bombastische. Armenië heeft nog maar één keer de finale niet gehaald, en dat was op slechts 1 puntje na. De verwachting is dan ook dat dit lied zaterdag nog een keer gezongen gaat worden.

BARRY: HOT / BART: NOT

3 – BELGIË
Loïc Nottet – Rhythm inside
Hoe kunnen we onze slechte gewoontes hier beneden verantwoorden, als we morgen overlijden?

De 19-jarige Loïc is tweede geworden in de derde editie van The Voice Belgique. Hij komt met een modern lied dat, vooral het begin, veel weg heeft van “Royals” van Lorde… Maar beter goed gejat, dan slecht gecomponeerd. Het lied springt eruit: het is eigenzinnig en goed gezongen. Barry is minder enthousiast dan Bart, maar lef mag beloond worden en de Belgen verdienen er een top 10 notering mee!

BARRY: HOT / BART: HOT

4 – NEDERLAND
Trijntje Oosterhuis – Walk along
Je ziet me alleen als een vriend, terwijl ik hoopte dat je op mij zou wachten met een bos rozen bij zonsopgang.

Afgelopen november werd bekend dat Trijntje Oosterhuis Nederland zou vertegenwoordigen met een lied van Anouk. Bart was gelijk in de zevende hemel van dit nieuws. Wat een gouden combinatie op papier leek, heeft echter niet het juweeltje voortgebracht waar iedereen op hoopte. Natuurlijk is Trijntje een goede zangeres, zelfs een van de beste in deze festival editie. Maar het risicoloze lied “Walk Along” klinkt toch meer als een albumtrack dan een lied waar de kijkers in Europa de telefoon voor pakken. Voordat de repetities in Wenen begonnen, was de hoop gevestigd op regisseur, Hans Pannecoucke, die vorig jaar ook The Common Linnets geniaal in beeld bracht. Ook hier bleken onze verwachtingen misschien wel te hoog gespannen. Natuurlijk steunen we Trijntje met 2x HOT, en verwacht Bart een finalekwalificatie op het randje. Barry verwacht echter dat Trijntje niet in de voetsporen kan treden van Anouk en The Common Linnets.

BARRY: HOT / BART: HOT

5 – FINLAND
Pertti Kurikan Nimipäivät – Aina mun pitää
Voor mij geen snoep, voor mij geen frisdrank, zelfs voor mij geen alcohol.

De Finnen zorgen dit jaar voor de grootste ophef en zij weten met maar liefst drie primeurs te komen (en dat in de 60ste festival editie)! Zij sturen het kortste lied dat ooit deelnam, 1 minuut en 29 seconden. Het is het allereerste hardcore punk lied dat deelneemt en de band bestaat uit mensen met een verstandelijke beperking (van autisme tot syndroom van Down). In hun lied vragen ze aandacht voor hun eigen doelgroep: ze moeten van alles, behalve wat ze zelf graag willen (waarschijnlijk drinken). Bart vindt ’t niet echt slecht, ook al is er weinig melodie te ontdekken. Voor Barry is dit Bagger met een hoofdletter. Benieuwd of de jury’s (die verantwoordelijk zijn voor de helft van de punten) het lied uit de finale gaan weren.

BARRY: NOT / BART: NOT

6 – GRIEKENLAND
Maria-Elena Kyriakou – One last breath
Alleen pijn, nep liefde en dronken leugens. Ik worstel om te overleven.

De Grieken hebben de laatste elf jaar altijd de finale gehaald (wat wil je met een handvol Griekse Goden op de berg Olympus), maar dit jaar verdient het land toch echt een keer om in de semi te blijven hangen. Maria-Elena Kyriakou was de winnares van de eerste The Voice of Greece, maar haar lied klinkt als een slap aftreksel van een kopie van een kopie van een kopie van een niet al te beste ballade. Haal volgend jaar maar weer die bouzouki van zolder.

BARRY: NOT / BART: NOT

7 – ESTLAND
Elina & Stig – Goodbye to yesterday
Waarom denk je zo? Ja we vechten heel wat af maar uiteindelijk passen we perfect bij elkaar.

Een duet met een tekst over een relatie tussen 2 geliefden, en een videoclip gefilmd in zwart/wit… Dat klinkt als The Common Linnets. Dat de Esten hiervan houden bewezen de 12 punten die zij vorig jaar aan Nederland gaven. Dit jaar sturen zij hun eigen duet, gezongen door Elina & Stig. Eén van de betere liedjes van dit festival, en volgens Bart (mits live goed gezongen) zelfs een kanshebber voor de overwinning. Maar volgens Barry is dat te hoog gegrepen.

BARRY: HOT / BART: HOT

8 – MACEDONIË
Daniel Kajmakoski – Autumn Leaves
We hingen aan onze knieën in de Wilgenbomen, net zo gemakkelijk als de maand juni.

Daniel won vorig jaar november het Skopje Festival met dit lied, en het was daarmee het eerste lied dat voor Wenen bekend werd. In een hele andere versie, in eigen taal (zie Youtube “Lisja esenski”). In zeven maanden tijd heeft het lied een hele transformatie ondergaan: niet alleen de vertaling in het Engels, het lijkt haast een heel ander lied. Alsof dat niet genoeg is, krijgt Daniel op het Weense podium ondersteuning van Blackstreet, die er een R&B sausje over gooien. Dat vindt Barry erg jammer, want het lied had het niet nodig om gepimpt te worden. De zanger heeft een prettige stem en het lied heeft een sterk refrein (beetje Dotan-achtig). Het valt wat weg tussen de andere inzendingen maar het is absoluut het beluisteren waard. Of het sterk genoeg is om de semi te overleven, valt nog te betwijfelen.

BARRY: HOT / BART: HOT

9 – SERVIË
Bojana Stamenov – Beauty never lies
Eindelijk kan ik zeggen: “ Ja, ik ben anders en dat is oke. Hier ben ik!”

Helaas zingen de ex-Joegoslavië landen niet meer in hun eigen taal op het festival, want na Macedonië is ook nu ook Servië overgestapt op het Engels. Het gevolg is dat we nu een Balkan popsong te horen krijgen die halverwege overgaat in een flinke Euro-trash disco dreun. De volslanke Bojana kermt schreeuwend dat het goed is om “anders te zijn”. Het merendeel van de gay-votes heeft ze hiermee in haar zak (bleek ook wel tijdens Eurovision in Concert in Amsterdam) en mocht ze de finale niet halen, kan ze het komend jaar door Europa reizen om op te treden tijdens de vele Gay prides.

BARRY: HOT / BART: HOT

10 – HONGARIJE
Boggie – Wars for nothing
Verdienen zij dood te gaan omdat ze in iets anders geloven? Omdat hun gezicht iemand niet aanstaat?

Tijd voor een plaspauze, want dit lied is erg saai. Boggie zingt een lief liedjes over Vrede. Het heeft een groot EO-familiedag gehalte. In Europa zou het best wel de nodige stemmen kunnen krijgen: want wie is er nu, op een enkele Rus na, niet tegen oorlog?

BARRY: NOT / BART: NOT

11 – WIT-RUSLAND
Uzari & Maimuna – Time
De tijd vervaagt dus verlies geen dag. We kunnen doen wat we zeggen.

De 23-jarige zanger Uzari vormt een gelegenheidsduo met violiste Maimuna. Het resultaat is wat wij van Wit-Rusland gewend zijn: een tekst in onverstaanbaar Engels, waarbij alleen het herhaalde refrein “Time is like thunder” goed te horen is. Maar waarom de tijd als donder is? De viool is op zich een aardige aanvulling op deze Oostblok disco. Bart geeft, met de hakken over de sloot, een kleine HOT, terwijl Barry volmondig NOT zegt

BARRY: NOT / BART: HOT

12 – RUSLAND
Polina Gagarina – A million voices
Bidden voor vrede en genezing. Ik hoop dat we opnieuw kunnen beginnen. Wij geloven in een droom.

Polina Gagarina is een goede zangeres. Zelfs één van de beste die aan deze editie meedoen. Daar zijn we het beiden over eens. Maar over het lied zelf zullen we het nooit eens worden. Voor Barry is dit dé winnaar van de eerste Halve Finale, met prachtige projecties op de achterwand. Voor Bart is dit een gedrocht. Voor hem is het een lied zonder greintje oprechtheid van een misselijkmakende valsheid. Hij vindt het duidelijk a million keer niets.

BARRY: HOT / BART: NOT

13 – DENEMARKEN
Anti Social Media – The way you are
Als een oude radio met een liedje dat ik niet kan laten gaan. Ik denk alleen maar aan jou.

Anti Social Media is een Deense popband die geïnspireerd is door de muzieksound van de jaren ’60. Hun grote voorbeeld zijn The Beatles en dat verbaast ons niets. De Denen weten altijd met radiovriendelijke popliedjes te komen en daarmee altijd de finale te halen. Opgepepte vrolijkheid die niet helemaal uit de verf komt en wat verzand in een muisgrijze bijdrage.

BARRY: NOT / BART: NOT

14 – ALBANIË
Elhaida Dani – I’m alive
Jouw naam staat kristalhelder in al mijn ademen die ik uitblaas.

De 22-jarige Elhaida Dani won the The Voice of Italy in 2013. Zij won vorig jaar het Festival I Kenges, met “Diell”. Het nummer moest worden aangepast (alleen al om aan de 3 minuten regel te voldoen) maar de componist was het niet eens met de voorgestelde wijzigingen. Er moest dus een ander lied voor Elhaida worden geschreven. Bart vindt het een mooi lied, beetje Toni Braxton achtig. Barry vindt het vooral saai nummer dat blijft voortkabbelen.

BARRY: NOT / BART: HOT

15 – ROEMENIË
Voltaj – De la capăt – All over again
Het leven is geen repetitie. Kijk niet om want dan kan je je droom verliezen.

De groep Voltaj is een Roemeense groep die, in wisselende samenstelling, al bestaat sinds 1982. Ze hebben de nodige hits gehad en prijzen gewonnen. Daarnaast zijn ze maatschappelijk begaan: zo gaat dit lied over kinderen van Roemeense gastarbeiders, die zonder ouders opgroeien omdat deze elders in Europa aan het werk zijn (bijkomend voordeel is natuurlijk dat deze gastarbeiders verspreid over Europa op hun Roemeense inzending kunnen stemmen). Het lied was al een grote hit in Roemenië voor de nationale finale, dus het was niet verbazingwekkend dat het lied won. We zijn ’t er helemaal over eens dat dit een goed popinzending is, al is het jammer dat ze en deel in het Engels zingen. Het lied is één van de smaakmakers van deze eerste Halve Finale

BARRY: HOT / BART: HOT

16 – GEORGIË
Nina Sublati – Warrior
Ik ben een geïsoleerde krijger. De wereld zal wakker schudden en mij zien.

Nina is één van de twee zangeressen die dit jaar een gooi naar Eurovisie roem doen met een lied dat is getiteld “Warrior”. Amber uit Malta komt ook met deze titel en gaat met Nina de strijd aan. Nina heeft een beetje een Gothic uitstraling. Geen poesje om zonder handschoenen aan te pakken. Lied is niet slecht, maar komt redelijk agressief en bombastisch over. Als het te kil wordt overgebracht is zie we het stranden in de loopgraven van deze eerste semi. Aan de andere kant: de Zweedse componist, Thomas G’son (o.a. schrijver van Euphoria), zal ook de nodige vinger in de pap hebben qua act en styling.

BARRY: HOT / BART: HOTCategorieën:2015 Wenen, Eurovisie Songfestival

%d bloggers liken dit: