Zaterdag 16 Mei: Laatste repetities Tweede Halve Finale

De 17 landen van de tweede Halve Finale hadden vandaag hun tweede repetitie. Wij zaten in de Arena om te kijken wat de wijzigingen waren ten opzichte van hun eerste repetities.

Litouwen had een kleine kledingwijziging: zanger Vaidas heeft zijn giletje ingewisseld voor een licht blauw pak, met donkerblauwe bloese. Op de achtergrond zingen 2 jongens en 2 meisjes mee. Op het moment van de kus, gaven de backings elkaar een kus op de wang. Alleen hadden ze dit keer van plek gewisseld zodat het een jongens- en een meisjespaar waren. Grappig.

Monika & Vaidas (Litouwen)

Monika & Vaidas (Litouwen)

Ierland klonkt als een klok. Molly achter de piano droeg hetzelfde zwarte leren jasje met kanten mouwen. De LED-wand was ook niet gewijzigd, dus het blijft een boswandeling van drie minuten.

San Marino had geen wijzigingen doorgevoerd. Het is niets en zal ook niets meer worden. Hoogstwaarschijnlijk de eerste afvaller van deze semi.

Montenegro had ook geen wijzigingen aangebracht. Jammer, want wij vinden dat deze Balkan balade een mooie visuele aankleding verdient. We zien alleen wat kale bergen die van blauw naar rood veranderen en op de grond kabbelend water. In de brug draait Knez als een kurkentrekker rondjes.

Amber (Malta)

Amber (Malta)

Ook Malta was weer even doorbijten voor ons. Toch een hoop herrie waarbij de noten niet altijd zuiver gezongen worden door Amber. Ze had dezelfde zwarte jurk aan, die haar een jaar of 10 ouder maakt en ook de achtergrond was hetzelfde gebleven.

De Noren hadden weer een perfecte repetitie. Het staat gewoon als een huis. Dit lied hoort gewoon thuis in de top 3 van 2015. In het achtergrondkoor van Mørland & Debrah Scarlett zien we o.a. Håvard Gryting terug. De zanger heeft inmiddels zeven keer in het NRK achtergrondkoor gestaan. De laatste keer was in 2008 in Belgrado. Maar toen hij Barry zag riep hij gelijk: “Hé, jou ken ik nog!”…. Tja… 😉

Bij de Portugezen hadden de backings hun hoedjes afgezet. Dat was een verbetering. Bart vindt het een leuke bijdrage, omdat het een van de weinige popsongs is dit jaar. Maar de finale zal te hoog gegrepen zijn.

De Tsjechen weten hun lied wel heel goed te verkopen. Live is het overtuigend en Marta & Vaclav hebben er samen plezier in. Die chemie stralen ze ook uit. Zo weten ze een redelijk saaie ballade wel aan de mensen te verkopen.

Marta & Vaclav (Tsjechië)

Marta & Vaclav (Tsjechië)

Ook de Israeliers hebben, na hun eerste repetitie, hard getraind. Het dansje van de drie jongens ziet er veel strakker uit en hierdoor komt het een stuk minder amateuristisch over. Op het eind van het lied, als ook de twee backings zich bij zanger Nadav en zijn dansers hebben gevoegd, kijken ze omhoog en wordt er een polaroidfoto geschoten. Dit swingt vast de finale in.

In de Arena is een van de meest imponerende repetities die van Letland. Het lied, met de aparte instrumentale structuur, leent zich bij uitstek voor een optimaal gebruik van de visuele aspecten van het decor en licht. Daar komt bij dat zangeres Aminata haar eigen geschreven compositie vlekkeloos brengt. Misschien te moeilijk voor de televoter, maar de jury zou dit toch zeker moeten waarderen met een ticket voor de finale.

De eerste repetitie van Azerbeidzjan kwam overeen met die van afgelopen donderdag. Op de zang is niets aan te merken. Het drukke dansen om Elnur heen is bij dit lied niet nodig. Bij de derde keer dat Elnur het zong had hij echter een t-shirt aan met de tekst “Conchita is unstoppable”. Is dit een statement om in eigen land een discussie op gang te brengen?

Maria Olafs uit IJsland was dit keer weer op blote voeten, alleen had zij deze nu goud geverfd. Het mag niet baten want het klonk nog steeds niet goed. We zijn er bijna van overtuigd dat Maria na donderdag weer naar huis kan vliegen.

Perfectie uit Zweden

Perfectie uit Zweden

Zweden deed het weer perfect. Er waren een paar technische problemen om alles op tijd op het podium werkend te krijgen. In de Stadthalle was het even indrukwekkend. We zijn heel benieuwd of Italië en Australië (die morgen voor het eerst gaan repeteren) Mans nog van de overwinning kan afhouden.

Cyprus en Slovenië wisten allebei een goede twintig minuten neer te zetten. We verwachten ook beide landen terug te zien in de zaterdagavondshow. Dat verwachten we niet van Polen. Alhoewel ze vocaal best goed klonk en zij misschien wat sympathie stemmen krijgt vanwege het feit dat zij rolstoelgebonden is, het lied is te flets en laat weinig indruk achter.

Na deze repetitiedag gingen Bart en Dennis naar de EuroClub, om tot in diep in de nacht te feesten. Barry, Jeroen en Ralf hadden van de Macedonische delegatie een uitnodiging gekregen voor het Macedonische feest, dat georganiseerd was door de ambassade. Het was een deftig feest met wijn, hapjes en kaviaar. Ook de ambassadeur deed nog een woordje en zanger Daniel zong behalve zijn Eurovisie bijdrage ook nog een akoestische versie van Johnny Logan’s “Hold me now” en enkele traditionele Macedonische liederen.Categorieën:2015 Wenen, Eurovisie Songfestival

%d bloggers liken dit: