Homo-prijs voor Gelijk = Gelijk?

Gelijk = GelijkDe lesmethode Gelijk = Gelijk? heeft de LHBT- Innovatieprijs 2015 gekregen. De methode is ontwikkeld voor basisscholen en leert kinderen vooroordelen en feiten te onderscheiden. Joodse, islamitische en homoseksuele jongeren geven steeds samen een les en vertellen als rolmodellen over zichzelf en delen persoonlijke ervaringen met de leerlingen. Daarbij komen vragen aan de orde coming-out, acceptatie en pesten.

Volgens de jury is het belangrijk dat kinderen beseffen dat het oké is als iemand afwijkt van de norm. De jury is te spreken over de inzet van de rolmodellen, die kinderen een spiegel voorhouden.

Minister Bussemaker wil dat er op de lerarenopleidingen meer aandacht komt voor het voorkomen van discriminatie en voor de houding van jongeren ten opzichte van homoseksualiteit, zo onderstreepte ze in een toespraak.

Ook Chris Belloni was genomineerd voor de Innovatieprijs. Hij maakte onder meer de film ‘I Am Gay and Muslim’, over homoseksualiteit in Marokko. Verder was hij in 2014 de initiatiefnemer van de Marokkaanse boot tijdens de Amsterdam Gay Pride.

De derde genomineerde was The Genderbread Kit, een educatieve workshop die gender- en seksuele diversiteit op een luchtige en interactieve manier bespreekbaar maakt en leerlingen in het voortgezet onderwijs aanzet tot nadenken over zichzelf en anderen.

De prijs, bestaande uit een kunstwerk en een geldbedrag van duizend euro, werd voor de derde keer uitgereikt, in 2011 aan Ahmed Marcouch en in 2013 aan Döne Fil. Zij ontvingen de prijs vanwege hun inspirerende bijdrage aan het emancipatieproces van lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuele mannen en vrouwen en transgenders. De prijs is een aanmoediging om deze voorbeeldfunctie voort te zetten.

De prijs werd uitgereikt in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag door minister Bussemaker. De uitreiking viel samen met IDAHO (International Day Against Homophobia, Transphobia and Biphobia).

De innovatieprijs is één van de twee LHBT-prijzen van de Rijksoverheid. De andere prijs is de Jos Brink prijs, een oeuvreprijs voor een persoon, groep of instelling die zich inzet voor een betere positie van LHBT’s in ons land. De prijs draagt de naam van Jos Brink als erkenning voor zijn buitengewone inzet voor de sociale acceptatie van homoseksuelen. De laatste Jos Brink prijs is in 2013 uitgereikt. Wanneer de volgende Jos Brink wordt uitgereikt is niet bekend.

 

(bron: NOS, Rijksoverheid, foto: screenshot promotiefilm Gelijk = Gelijk?)Categorieën:Nieuws

Tags: , , , , ,

%d bloggers liken dit: