Vrijdag 15 Mei: Tweede repetitie van Trijntje

Vandaag mochten alle landen van de eerste Halve Finale nog een keer twintig minuten op het podium hun kunstje oefenen. Wij mochten voor het eerst de zaal in en van dichtbij alles zien en horen.

Moldavië had geen veranderingen in de act. Het komt nog steeds over als een low budget fetish movie, met de sexy, in leer geklede, mannelijke en vrouwelijke agenten. Al werd er wel goed gezongen en gedanst.

Loïc Nottet (België)

Loïc Nottet (België)

Armenie was even sterk als de eerste keer. Je merkt dat de zes heel veel gerepeteerd hebben en alles verliep soepel. Het lied heeft één van de mooiste visuele projecties op de onder- en achtergrond.

België zagen we nu voor de eerste keer in de kleding die ze op de avond gaan dragen. Zanger Loïc draagt een zwarte creatie. Zijn jasje is a-symmetrisch: aan de ene kant lang, aan de andere kant kort. Zijn dansende backing vocals zijn allemaal in het wit, waar bij de dames de navel bloot is. Loïc loopt als een robot en na het refrein gaat hij een poosje op de grond liggen. Het geheel komt goed over en het zou zwaar onterecht zijn als onze zuiderburen de finale niet zouden halen.

En toen was het tijd voor onze Trijn. Alle aanwezigen, en vooral de Nederlanders, waren natuurlijk benieuwd of zij een andere jurk zou dragen. Dat was inderdaad het geval. Een lange zwarte jurk, met decolleté maar niet shockerend laag uitgesneden. Ze droeg er een stoer, kort zwarte leren jasje overheen. In het begin van het lied draagt ze nog steeds een zwarte kanten masker (net als bij de eerste repetitie werden hier ook weer 2 variaties geprobeerd). De achtergrondzangeressen hadden andere kleding aan. Eén van de dames droeg maandag een jurk dat meer op een tafelkleed leek, met daarop groot de letters YES en NO. Die had ze nu gelukkig in het hotel laten hangen. Bij de derde doorloop veranderde Trijntje haar korte zwarte jasje voor een rood leren versie. Dit vonden wij iets te veel “Albert Cuyp-achtig”. Vocaal klonk het allemaal goed en op de achtergrond LEDwand was niets veranderd (nog steeds de contouren van een man en een vrouw). Toch kon deze repetitie ons nog niet overtuigen. Het zag er nog teveel als een repetitie uit, terwijl de act nu toch eigenlijk al helemaal af zou moeten zijn.

Trijntje Oosterhuis

Trijntje Oosterhuis

Na Nederland is Bart teruggegaan naar de persruimte, terwijl Barry in de zaal bleef om te filmen.

Vervolgens mochten de Finnen aantreden. En daar valt weinig over te vertellen. De jongens staan op hun plek en doen hun ding. Gelukkig duurt het lied maar anderhalve minuut.

Maria-Elena uit Griekenland heeft ook niets aan haar uitvoering veranderd. Het is prachtig in beeld gebracht, en hoewel ze goed zingt, is het lied eigenlijk best wel saai. En nu Trijntje (tijdelijk?) haar jurk heeft veranderd, gaat Maria-Elena waarschijnlijk die trofee voor diepste decolleté mee naar huis nemen.

Tijdens de persconferentie van Nederland was natuurlijk ook de keuze van DE jurk het belangrijkste onderdeel. Trijntje gaf aan dat deze repetities juist ervoor zijn om verschillende zaken uit te proberen, maar dat zij er nog niet over uit was welke ze zou gaan dragen. SBS 6 presentator Koos van Platingen gaf aan dat hij hoopte dat ze toch voor de eerste, gewaagde, jurk zou kiezen en hij kreeg aardig wat bijval door applaudisserende journalisten. Maar het blijft voor ons waarschijnlijk tot maandagavond een vraag welke jurk het definitief gaat worden. Trijntje trakteerde, samen met de backings en een gitarist, de journalisten met een accoustische versie van “Walk along”.

Estland weet hun leuke lied live nog steeds niet helemaal overtuigend te brengen. Beide zijn in het zwart gekleed, en de hele act blijft wat statisch. Aan het eind van het lied voegt zanger Stig de daad bij het woord en loopt hij van het podium weg, zangeres Elina alleen achterlatend.

Bojana (Servië)

Bojana (Servië)

Bij Macedonië hadden de drie backing vocalisten nu niet hun alledaagse kloffie aan, maar zwarte broeken met zwarte overjassen. Dit past beter bij de kaki trenchcoat die zanger Daniel draagt. Er wordt veel om hem heen gedanst waardoor het lijkt alsof het een groep is in plaats van een solo-zanger. Moeilijk in te schatten hoe dit in de huiskamers over gaat komen.

Servië had hard gewerkt om de act strakker neer te zetten. Zangeres Bojana heeft een kam door haar krullen gehaald en haar coup ziet er nu niet zo verwilderd uit. De backings hebben hun witte vlaggen ingeruild voor gekleurde exemplaren (geel, rood, roze en paars). En hun choreografie ziet er strakker uit. Voor ons niet helemaal duidelijk of ze een stukje van de refreintekst in gebarentaal uitbeelden of dat het gewoon een Vogue achtig dansje is.

Hongarije hoefde niets te wijzigen na hun eerste repetitie en dat hebben zij dan ook niet gedaan. Hoe saai het lied op cd ook mag zijn, ze hebben er visueel het maximale uitgehaald en vocaal is er niets op aan te merken. Daardoor zit een best een kans in dat ze zich gaan kwalificeren voor de finale. Wit-Rusland daarentegen overtuigd nog steeds niet en zal waarschijnlijk niet bij de beste tien van de avond eindigen. Ook hier zwarte en witte kleding (de trend dit jaar) Hij in zwart pak, zij in lange witte jurk. De projecties in het decor zijn ook bij de Wit-Russen erg mooi.

De Russische repetitie verliep vlekkeloos voor zangeres Polina. Er waren geen wijzigingen ten opzichte van de repetitie op maandag, en deze inzending staat als een huis.

De zanger van de Deense band Anti Social Media deed een “Trijntje”: Had hij maandag nog een net pak aan. Nu startte hij met een baseball jack en bij de tweede doorloop had hij deze weer vervangen voor een donkerblauw jack. Hij is er dus ook nog niet uit. Wij denken dat het, met welk jasje dan ook, niet voldoende punten bij elkaar gaat sprokkelen.

De Albanese Elhaida had de krultang uit haar koffer gehaald en stond met een mooie bos krullen op het podium, in dezelfde zwarte jurk met vleermuiscape. Ze zong het goed maar qua lied zal het net erop of eronder zijn.

Roemenië en Georgië waren beide weer overtuigend qua zang. In de kleding waren geen wijzigingen. Roemenië gaat sowieso de finale halen. Of Georgië dat ook lukt is nog niet zeker: Nina brengt het lied behoorlijk donker. En in haar Game-of-Thrones-achtige outfit kan dat wellicht iets te agressief overkomen.

Na afloop van deze lange repetitiedag was het tijd voor een feestje. Allereerst gingen we, samen met Sabina, Jeroen en Dennis naar de Montenegro Party waar gastheer Knez ons ontving met glazen champagne en hapjes. Natuurlijk kregen we ook nog de cd-single van hem. Omdat hij Barry en Jeroen herkende van Eurovision In Concert kwam hij ons als extra presentje een heuse Knez baseballcap brengen.

Debrah, Barry & Kjetil op The Nordic Party

Debrah, Barry & Kjetil op The Nordic Party

En of het nog niet genoeg was, gingen we daarna door het volgende feestje: The Nordic Party. De uitnodiging hiervoor kregen we door de goede contacten die Barry inmiddels heeft met de Noorse delegatie. The Nordic Party werd georganiseerd door de delegaties van Noorwegen, Zweden, Denemarken, Finland en IJsland. De deelnemers van deze landen traden natuurlijk ook op, en Barry vermaakte zich nog even met Debrah & Mørland. Rond middernacht gingen we weer terug naar ons appartement, want morgen is er wederom een lange repetitiedag!Categorieën:2015 Wenen, Eurovisie Songfestival

%d bloggers liken dit: