Dinsdag 12 Mei: Van Servië tot Georgië

Vandaag sluiten we de eerste repetitieronde van de eerste halve finale af. Zangeres Bojana uit Servië was in Amsterdam tijdens Eurovision In Concert de grote sensatie, En ook hier in Wenen maakt ze een enorme indruk, en niet alleen vanwege haar postuur. Bojana heeft een opleiding gevolgd tot renaissance zangeres, al is dat niet terug te vinden in haar lied. “Beauty never lies” begint als een echt Balkanlied en gaat halverwege over in een heuse EuroDiscostamper. Hier kan Bojana alle registers open trekken en haar vocale kracht tentoonstellen.

Bojana (Servië)

Bojana (Servië)

Na het Balkan discogeweld komt er weer een rustmoment op het podium. Hongarije brengt de vredesboodschap “Wars for nothing”. Zangeres Boggie komt met haar backings wel heel erg “EO Familiedag” over. Het lied is heel minimalistisch en er zit weinig variatie in. Het lied wordt echter door de Oosterijkers visueel wel heel sterk in beeld gebracht. Het start met een zwart decor, vervolgens vormen witte geweren een boom op de achterwand. Deze veranderd in een echte boom en op het eind van het lied wordt het geheel mooi ingekleurd, alsof de groep in een weelderige zomerse wei staat te zingen. Vanwege het rustpunt na Servie en de mooie visuals verwachten wij wel een finale plek.
De 23-jarige zanger Uzari vormt een gelegenheidsduo met violiste Maimuna en zij zingen voor Wit Rusland het lied “Time”. Een uptempo lied in onverstaanbaar Engels gezongen. De tijd is als de donder. Op de achterwand wordt dat gevisualiseerd, al lijkt de bliksem meer op vallende WC rollen. We vermoeden dat dit niet bij de beste tien van de avond gaat horen.
Van Wit-Rusland door naar Rusland. Zangeres Polina Gagarina is een geweldige zangeres, maar haar lied zal het publiek in tweeën delen. Óf je houdt ervan óf je walgt ervan. Ook bij ons is die tweedeling, en het zal niemand verbazen dat Bart natuurlijk degene is die dit lied van z’n playlist heeft gewist. Een zoete ballad waarmee Rusland al eerder hoog scoorde. Visueel ziet het plaatje er ook goed uit. Als een soort Marilyn Monroe, met mooie projecties op vloer, achterwand en jurk.

Polina (Rusland)

Polina (Rusland)

Anti Social Media is een Deense popband die geinspireerd is door de muzieksound van de jaren ’60. Hun optreden is dan ook helemaal in deze stijl. De pakjes zouden de Beatles ook gedragen kunnen hebben en de achtergrond is zwart-wit met op het podium twee oude radio’s. Is het op cd een redelijk onopvallend lied, op tv komt het toch wel sprankelend en fris over. Vooraf hadden we niet gedacht dat het de finale zou halen, maar daar zijn we nu niet meer zo zeker van.
De 22-jarige Elhaida Dani won the The Voice of Italy in 2013. Nu mag zij haar moederland Albanië op het festival vertegenwoordigen. Zij won in eerste instantie met een ander lied, maar de componist wilde niet dat dit ingezonden zou worden. Nu zingt ze “I’m alive”. Bij deze repetitie wordt wel langzaam duidelijk dat dit het jaar wordt van het decolleté wordt. Na onze Trijntje, Griekenland en Rusland toont ook Elhaida trots haar bos hout voor de deur. Over de kwalificatiekansen twijfelen we nog.

Nina, de Warrior uit Georgië

Nina, de Warrior uit Georgië

Roemenië heeft zich tot nu toe altijd weten te kwalificeren voor de finale en daar zal ook dit jaar geen verandering in komen. Ze sturen de groep Voltaj, die al jaren populair is in eigen land. Hun lied “De ka capat – All over again” was ook al een grote hit voordat het hun Nationale finale won. Een prettige bijdrage met een boodschap: de zanger zingt over de Roemeense kinderen die zonder ouders moeten opgroeien omdat deze elders in Europa werkzaam zijn. Vandaar dat op het podium allemaal koffers staan en wij op het scherm op de achtergrond filmbeelden zien van kinderen.
Georgië mocht de tweede repetitiedag afsluiten. Zangeres Nina Sublatti lijkt zo van de opnameset van “Game Of Thrones” te zijn gelopen, met zwarte veren op haar schouders. Drie minuten lang kijk je naar een sterke performance en een prachtig decor. De titel van het lied is “Warrior”, en het geheel komt voor sommige kijkers misschien wat aggressief over, maar dit verdiend zeker een finaleplaats!

Uiteindelijk waren we weer tot 21 uur in het perscentrum. Na een welverdiend diner hebben we nog wat gedronken in de discotheek waar een Eurovisie jamsessie werd gehouden door een plaatselijke band. Als verrassing klom de groep Voltaj uit Roemenië ook nog op het podium om één van hun grootste hits te spelen.Categorieën:2015 Wenen, Eurovisie Songfestival

%d bloggers liken dit: