Homo-zeeman tegen Russische onderzeeërs

homo-matroosDe Zweedse vredesorganisatie The Swedish Peace and Arbitration Society (SPAS) heeft een ludieke actie bedacht om Russische duikboten, die geregeld in Zweedse wateren worden gesignaleerd, af te schrikken. De organisatie heeft een neonbord onder water geplaatst waarop een dansende zeeman te zien is die gekleed is een zwembroek en heupwiegende bewegingen maakt. De tekst op het bord is in het Russisch en in het Engels: ‘Welkom in Zweden. Gay sinds 1944’. Homoseksualiteit werd dat jaar in Zweden gelegaliseerd. Het bord zendt ook een morse-signaal uit: ‘This Way If You’re Gay’. homo-matroos 2

De gedacht de is dat de dansende zeeman afschrikkend werkt, omdat in Rusland elke vorm van ‘homopropaganda’ bij wet verboden is. Het bord is in de Oostzee geplaatst op de plek waar de Russische onderzeeërs gespot zouden zijn.

Gaypride

Volgens SPAS is de homoseksuele zeeman een veel goedkopere methode om Zweden te beschermen tegen Russische duikboten dan de patrouilles en zoektochten van de Zweedse marine. Die zijn tot nu toe zonder succes gebleven. ‘Als er een duikboot langskomt die de dansende zeeman hoort of ziet, dan is de bemanning bij deze uitgenodigd om met ons mee te gaan naar de Gaypride op 1 augustus in Stockholm’, aldus SPAS. Het bord is ook bedoeld als uitdaging aan de Zweedse regering om na te denken over vreedzamer oplossingen om het land te beschermen, zonder militair ingrijpen.

(Bron: NOS/SPAS)Categorieën:Nieuws

Tags: , , ,

%d bloggers liken dit: