Magazine gedrukt met inkt en HIV besmet bloed

VangardistDe jongste editie van het Oostenrijkse tijdschrift Vangardist is gedrukt met inkt vermengd met bloed van drie HIV patiënten.

Met het nummer wil het blad aandacht vragen HIV en de vooroordelen rond HIV.

Vangardist verschijnt normaal alleen online, maar van deze ‘HIV-Heroes’ uitgave zijn er 3.000 gedrukt. De andere 15.000 exemplaren zijn kopieën.

De gedrukte exemplaren gedrukt met inkt en bloed zijn verzonden in doorzichtig folie met daarop de tekst: ‘Breek de zegel en help mee het stigma doorbreken’. De boodschap is dat je HIV niet zomaar kunt krijgen en dat veilig vrijen nog steeds noodzakelijk is.

Volgens één van de uitgevers wordt je met je eigen angsten en vooroordelen geconfronteerd als je het blad vastpakt. Hij zegt met dit nummer reacties te willen uitlokken en vooroordelen te willen doorbreken.

‘Volgens de WHO is de afgelopen tien jaar het aantal mensen met HIV met 80 procent toegenomen. Dat is schokkend’, verklaarde Jason Romeyko van Saatchi & Saatchi Zwitserland, dat hielp de cover te ontwerpen, tegenover CBS News, ‘En de toename komt doordat mensen er niet meer over praten.’

Hetblad vond drie HiV patiënten bereid bloed te doneren voor deze uitgave. Eén van hen is een 26-jarige homo man uit Berlijn, die zichzelf omschrijft als ‘een van de normaalste mannen van de wereld’. Eén donor is een heteroseksuele man die anoniem wil blijven. Hij worstelt met de gestelde diagnose. De derde donor is een 45-jarige vrouw en moeder. Zij raakte twintig jaar geleden geïnfecteerd door haar toenmalige echtgenoot, die haar niet vertelde dat hij besmet was.

Wetenschappelijk is aangetoond dat het HIV-virus buiten het lichaam binnen een half uur afsterft. Bovendien is het bloed dat gebruikt werd om het blad te drukken gepasteuriseerd. Vangardist garandeert dan ook dat hun blad 100% veilig is.

Wel hadden ze moeite een drukker te vinden. Het blad week uit naar een kleine drukker, die ook het allereerste nummer had gedrukt. De eigenaar drukte deze uitgave zelf; hij wilde zijn medewerkers niet met deze opdracht opzadelen.

Vangardist noemt zichzelf een progressief mannenblad en is gevestigd in Wenen en verschijnt in het Duits en in het Engels.

(Bron: CBS News, Vangardist, Holebi info, Roze Golf)Categorieën:Nieuws

Tags: , , ,

%d bloggers liken dit: