‘Uitsluiten van homo is discriminatie’

bloeddonatie 2Het is discriminerend om seksueel actieve homo’s en biseksuelen permanent uit te sluiten als bloeddonor. Het College voor de Rechten van de Mens vindt dat het donorselectiebeleid daarom moet worden aangepast.

Uit onderzoek van de Universiteit van Maastricht en de landelijke bloedbank Sanquin blijkt dat permanente uitsluiting niet meer nodig is om de veiligheid van donorbloed te kunnen garanderen. Toch houdt Sanquin vast aan het strenge selectiebeleid; een man die met een andere man seks heeft gehad, mag geen bloed geven. Dat kan niet meer worden gerechtvaardigd, oordeelt het college.

Levensreddend

De zaak bij het College voor de Rechten van de Mens was aangespannen door een homo die graag bloed wil geven.

Bloed kan levensreddend zijn en daarom is bloeddonatie van groot belang, schrijft het College voor de Rechten van de Mens. Als het donorbeleid wordt gewijzigd, is er naar verwachting 2 tot 4 procent meer donorbloed beschikbaar.

Het College voor de Rechten van de Mens, voorheen de Commissie gelijke behandeling, heeft zich tot taak gesteld in Nederland de rechten van de mens te beschermen en de naleving ervan te bevorderen.

Minister

Minister Schippers liet vorige maand naar aanleiding van het onderzoek van de Universiteit van Maastricht en Sanquin al weten dat homoseksuele mannen die seks hebben gehad met andere mannen mogelijk weer bloed kunnen geven.

Schippers praat met het ministerie van OCW, homobelangenvereniging COC, Sanquin en de Nederlandse Vereniging voor Hemofilie-Patiënten. Ze komt binnenkort met een antwoord.

Europees Hof

Het Europese Hof van Justitie bepaalde vandaag in een andere zaak dat permanente uitsluiting ‘gelet op de situatie in de betrokken lidstaat gerechtvaardigd kan zijn’. Volgens het hof moet aangetoond worden dat homoseksuele mannen een groot risico lopen om infectieziekten te krijgen en dat daarvoor te weinig goede controlemiddelen zijn.

Een Fransman stapte in 2009 naar de rechter omdat hij was geweigerd als bloeddonor op grond van zijn seksuele relatie met een man.

Het hof stelt nu dat de Franse rechter onder meer moet nagaan of het hoger risico voor homo’s op het krijgen van door bloed overdraagbare infectieziektes en ziekteverwekkers zoals hiv nog steeds bestaat in Frankrijk. Ook moet worden gekeken of er minder belastende technieken bestaan die toch de veiligheid en gezondheid van de ontvanger garanderen.

(Bron: NOS/Europa Nu)Categorieën:Nieuws

Tags: , , , ,

%d bloggers liken dit: