Onthulling monument op nieuwe plek in Den Haag

Internationaal HomomonumentHet Internationaal Homomonument in Den Haag heeft sinds zondag een nieuwe prominente plek gekregen. Het opvallende kunstwerk is voortaan te bewonderen bij de Koekamp.

De feestelijk ‘heronthulling’ van het monument werd verricht door de Haagse burgemeester Jozias van Aartsen, D66 gemeenteraadslid Kim Waanders, VVD gemeenteraadslid Arjen Lakerveld en voorzitter Arnout van Kooij van homobelangenvereniging COC Haaglanden.

Het homomonument stond eerder bij de openbare toiletten bij de keerlus voor Madurodam. Vanuit het COC was gevraagd het monument een meer respectvolle plek te geven. De homobelangenvereniging kreeg steun van D66 en VVD in de Haagse gemeenteraad.

Het Homomonument in Den Haag werd in 1993 geplaatst aan de Aletta Jacobsweg en is een metalen sculptuur van een lint, ontworpen door kunstenaar Theo ten Have. Het lint is halverwege geknoopt en heeft drie in elkaar overlopende kleuren: blauw, groen en roze.

De vorm en kleur van het monument zijn symbolisch voor een zelfbewust homoseksueel leven. Het blauw is de basis voor de bewustwording, groen is de kleur van de samenleving, de knopen erin symboliseren de conflicten en het omhoog reikende roze staat voor de bevrijding.

 

(Bron: Omroep West)Categorieën:Nieuws

Tags: , , ,

%d bloggers liken dit: