Kroeg COC Zwolle feestelijk geopend

vlnr Ilja de Jong, Nelleke Vedelaar en Tanja Ineke

vlnr Ilja de Jong, Nelleke Vedelaar en Tanja Ineke

De nieuwe kroeg van COC Zwolle aan de Kamperstraat, De Garage, is zaterdag feestelijk geopend.

De opening gebeurde door het tappen van een biertje achter de nieuwe bar door wethouder Nelleke Vedelaar van Zwolle, Tanja Ineke, voorzitter COC Nederland en Ilja de Jong, voorzitter COC Zwolle.

‘Dit is niet alleen een prachtige facelift en een prachtig voorbeeld van wat mensen met elkaar voor elkaar kunnen krijgen. Ik vind het ook heel goed dat het COC er met deze kroeg bewust voor kiest om een plek voor iedereen te zijn’, aldus Vedelaar in haar toespraak. Vedelaar kwam met haar beste vriendin naar de opening, als statement dat je ook als hetero met je beste vriendin naar De Garage kunt komen. Ze werden voorgereden in een klassieke Citroën, net als COC voorzIitter Ineke.

opening COC 03Ineke wees op het belang van een specifieke homokroeg: ‘Je ziet overal dat het apart van elkaar uitgaan van allerlei groepen in de samenleving uit de tijd is. Toch is het belangrijk dat er plekken zijn waar je zeker weet dat je als homo, lesbo, bi, tansgender en hetero helemaal jezelf kan zijn. Juist daarom is het voor een COC vereniging in deze regio heel belangrijk dat ze een kroeg hebben als deze. Want jezelf kunnen zijn en merken dat je geaccepteerd wordt, lijkt heel vanzelfsprekend maar is het echt niet altijd en overal. Door te ‘blenden’ laat je mensen voelen dat homoseksualiteit de normaalste zaak van de wereld is.’

Voorzitter De Jong: ‘En intussen is dit gewoon een super coole kroeg geworden. Die knus kan zijn maar die we ook groter kunnen maken door de garagedeuren achterin weg te schuiven voor feesten, optredens en als het gewoon volle bak is. We gaan ook andere dingen bieden. Meer live muziek en op de zondag zomaar een keer een proeverij van Vechtdal producten bijvoorbeeld. De komende tijd experimenteren we met van alles, om te kijken wat onze kroeggasten waarderen. Ik ben ontzettend trots op het team vrijwilligers dat de laatste tijd bijna 24 uur per dag in touw was om te zorgen dat we hier zo kunnen staan.’

opening COC 01AHet COC pand aan de Kamperstraat is omgedoopt tot ‘De Garage’, een verwijzing naar de functie die het pand op nummer 17 had tot in de jaren zestig. Opel-dealer Smit&Co was er gevestigd. Na de verhuizing van de garage werd het pand verbouwd tot dansschool. Eind jaren negentig trok het COC er in. In de kroeg zijn decoratieve elementen verwerkt die verwijzen naar het garageverleden van het pand.

De agenda van de kroeg, die voortaan van donderdag tot en met zondag is geopend, is op de website van COC Zwolle te vinden maar heeft nu ook een eigen webadres: cafedegarage.nl.

Meer over de opening van De Garage in de Roze Golf van zondag 26 april.

 

(Bron: COC Zwolle/Roze Golf, foto’s: COC Zwolle)Categorieën:Nieuws, Overijssel

Tags: , , ,

%d bloggers liken dit: