Macedonië weigert EU-lidmaatschap als homoseksualiteit geaccepteerd moet worden

Nikola GruevskiMacedonië wordt geen lid van de Europese Unie als de regering homoseksualiteit moet accepteren. Dat zei minister-president Nikola Gruevski in een televisieprogramma over homoseksualiteit.

Volgens Gruevski (foto) is homoseksualiteit een ziekte en hoort dat niet in de maatschappij thuis. Het land heeft de grondwet aangescherpt over huwelijken. Er staat nu expliciet vermeld dat een huwelijk alleen voltrokken kan worden tussen een man en een vrouw. De aanpassing was ook nodig om specifieke islamitische huwelijken onmogelijk te maken waarbij een man met meerdere vrouwen kan trouwen.

Het programma werd woensdagavond uitgezonden op de commerciële zender Sitel onder de titel ‘Homoseksualiteit ja of nee’. In het programma kwamen ook vertegenwoordigers aan het woord van de homobelangenorganisatie LGBT in Skopje en de directeur van Womans Alliance.

Beide organisaties zeiden dat de regering een zorgplicht heeft voor iedere burger, ook wanneer deze homo of lesbisch is. De minister-president reageerde daarop dat homo’s en lesbo’s kunnen genezen van hun ziekte en hetero kunnen worden met behulp van een hormoontherapie. Als ze dit niet willen dan kunnen ze het beste het land verlaten. Het LGBT benadrukte ook dat homoseksuelen niet veilig zijn op straat. Al meerdere keren zijn er aanvallen geweest op de homogemeenschap. Volgens de minister-president is het een eigen keus om voor je geaardheid uit te komen. .

Ook kinderen op school moeten leren dat homoseksualiteit een soort sekte is en de mensen die daar bij horen ziek zijn. Samen met de orthodoxe kerk wil de regering televisieprogramma’s maken waarbij kinderen leren dat homoseksualiteit niet in de maatschappij van Macedonië thuis hoort.

Het LGBT en Womans Alliance benadrukten dat zij blijven strijden voor gelijke rechten voor homoseksuelen. Ze krijgen daarbij steun aan de Europese Unie en het Helsinki Comité een internationale belangenorganisatie voor mensenrechten.

Verder liet de minister-president weten dat Macedonië steeds meer aansluiting vindt bij Rusland en verder weg drijft van de Europese Unie. Rusland is al een belangrijke investeerder in dat land. In de hoofdstad Skopje zijn met Russisch geld al sportcomplexen en hotels gebouwen. Op dit moment worden er pijpleidingen aangelegd naar meerdere steden waar straks Russisch gas doorstroomt.

 

(Bron: Roze Golf, foto: Facebook)Categorieën:Nieuws

Tags: , , , ,

%d bloggers liken dit: