Homo’s in Nederland mogen mogelijk bloed gaan geven

bloeddonatie 2Homoseksuele mannen die seks hebben gehad met andere mannen kunnen mogelijk in de toekomst weer bloed doneren. Minister Schippers (Volksgezondheid) heeft dat in een brief aan de Tweede Kamer geschreven.

Momenteel wordt deze groep permanent uitgesloten van bloeddonatie vanwege een hogere kans op hiv, het virus dat aids veroorzaakt. Uit onderzoek van Sanquin Bloedvoorziening en de Universiteit Maastricht zou blijken dat een aantal bezwaren tegen bloeddonaties door homo’s is weggenomen.

De minister gaat de komende tijd praten met het ministerie van OCW, homobelangenvereniging COC, Sanquin Bloedvoorziening en de Nederlandse Vereniging voor Hemofilie-Patiënten. Zij informeert de Kamer binnen drie maanden over de gesprekken.

De Tweede Kamer nam drie jaar geleden een motie aan om bloeddonatie door homoseksuelen toe te staan. Bloedbank Sanquin weigerde toen nog om de ban op te heffen.

In de Verenigde Staten werd het levenslange verbod op bloeddonatie door homo’s eind vorig jaar opgeheven. Uitgesloten blijven alleen mannen die de laatste twaalf maanden seks hebben gehad met een andere man.

Door de wijziging komt er naar verwachting 2 tot 4 procent meer donorbloed ter beschikking.

In veel landen in Europa mogen mannen die seks hebben onder geen voorwaarde bloed doneren. Die regels liggen onder vuur. Bij het Europees Hof loopt een zaak aangespannen door een Fransman tegen het ministerie van gezondheid.

 

(bron: NOS)

 Categorieën:Nieuws

Tags: , , ,

%d bloggers liken dit: