Meerderheid Eerste Kamer voor afschaffing ‘enkele-feitconstructie’

Eerste Kamer entreeEen meerderheid in de Eerste Kamer is voor afschaffing van de ‘enkele-feitconstructie’. Dat bleek dinsdag tijdens een debat over het wetsvoorstel, dat regelt dat religieuze scholen homoseksuele leerkrachten niet vanwege hun geaardheid kunnen ontslaan.

Volgende week wordt er gestemd.

VVD, PvdA, SP, D66, GroenLinks en de Onafhankelijke Senaatsfractie, OSF. toonden zich dinsdag tijdens het debat in de Eerste Kamer voorstander van het wetsvoorstel. Daarmee is er een ruime meerderheid voor het wetsvoorstel.

In een reactie spreekt COC-voorzitter Tanja Ineke van een ‘historische dag’ en ‘een geweldig moment voor de emancipatie van lesbiennes, homo’s, bi’s en transgenders in Nederland’.

“Voor afschaffing van de enkele-feitconstructie heeft het COC maar liefst 21 jaar gevochten”, aldus Ineke. “Dit is een grote overwinning voor lesbiënnes, homo’s en bi’s in het religieus onderwijs. Zij mogen nooit meer gediscrimineerd worden om hun seksuele gerichtheid.”

Het wetsvoorstel is ingediend door D66-Tweede Kamerlid en voormalig COC-voorzitter Vera Bergkamp, met steun van Tweede Kamerleden van VVD, PvdA, SP en GroenLinks. De Tweede Kamer stemde op 27 mei 2014 voor het wetsvoorstel van Bergkamp.

Volgens de enkele-feitconstructie mochten religieuze scholen LHB’s weliswaar niet wegsturen op grond van het ‘enkele feit’ van hun seksuele gerichtheid, maar wel op grond van zogenaamde ‘bijkomende omstandigheden.’ Zo ontsloeg een orthodox-gereformeerde basisschool in Oegstgeest docent Duran Renkema met een beroep op dit wetsartikel, toen die een relatie kreeg met een man.

 

(bron: COC)Categorieën:Nieuws

Tags: , , , , ,

%d bloggers liken dit: