Christelijke LHBT-beweging wil ook van enkele-feitconstructie af

hand in hand homoVijf christelijke LHBT-organisaties, verenigd in de LCC Plus-alliantie, zijn verheugd over de mogelijke afschaffing van de ontslagmogelijkheid van homoseksuele leerkrachten in het bijzonder onderwijs. Ze spreken de hoop uit dat de Eerste Kamer dinsdag instemt met het wetsvoorstel tot afschaffing wordt aangenomen. De vijf organisaties, LKP, CHJC, ContrariO, HolyFemales en Netwerk Mirre, stellen dat de zogenoemde enkele feitconstructie jarenlang voor grote onduidelijkheid heeft gezorgd.

Met een beroep op de enkele-feitconstructie kunnen religieuze scholen openlijk lesbische, homoseksuele en biseksuele leerlingen en docenten ontslaan, wegsturen of weigeren. Weliswaar niet op grond van het ‘enkele feit’ van de seksuele voorkeur, maar wel op grond van ‘bijkomende omstandigheden’.

Heleen de Boer, voorzitter van het LKP: ‘Omgaan met de ontdekking van de eigen homo- of biseksuele oriëntatie is vaak al moeilijk in religieuze kring. Wij hebben nooit begrepen dat het zoeken naar een mogelijkheid dit een plek te geven in het eigen leven, bijvoorbeeld door het samenleven met een geliefde, bestraft zou moeten worden met onderscheid en uitsluiting. In het verleden is dit in het bijzonder onderwijs toch meerdere keren gebeurd. Daar kan met de annulering van de enkele-feitconstructie nu definitief een einde aan komen.’

De christelijke organisaties zeggen zich er zeer van bewust te zijn dat de annulering van de enkele-feitconstructie bijzondere scholen in verlegenheid kan brengen. Ze spreken daarom de ‘diepe wens’ uit dat besturen van scholen in het bijzonder onderwijs de annulering als een uitnodiging zullen zien om over seksuele diversiteit op de eigen school en in eigen kring in gesprek te gaan.

‘Dat lijkt ons in christelijke kring hoe dan ook de koninklijke weg. Niet grijpen naar een wettelijke mogelijkheid om zich van iemand te ontdoen, maar de wil tot dialoog, oprechte interesse en barmhartigheid voor mensen in een precaire situatie zouden voor alle christelijke scholen het uitgangspunt moeten zijn bij de weliswaar soms pijnlijke eerste confrontatie met de homo- of biseksuele oriëntatie van een eigen leerkracht of leerling’, aldus Wim van den Engel, voorzitter van de stuurgroep van de LCC Plus organisaties:

Eerder riep het COC de Eerste Kamer op om een einde te maken aan de enkele-feitconstructie.

 

(Bron: LCC/Roze Golf)Categorieën:Nieuws

Tags: , , , ,

%d bloggers liken dit: