COC: Senaat schrap ontslagmogelijkheid homo-docent

4.1.2P1Homobelangenorganisatie COC roept de Eerste kamer op een einde te maken aan de zogenoemde enkele-feitconstructie. De Eerste Kamer behandelt dinsdag 3 maart een wetsvoorstel tot afschaffing van deze constructie.
Met een beroep op de enkele-feitconstructie kunnen religieuze scholen openlijk lesbische, homoseksuele en biseksuele leerlingen en docenten ontslaan, wegsturen of weigeren. Weliswaar niet op grond van het ‘enkele feit’ van de seksuele voorkeur, maar wel op grond van ‘bijkomende omstandigheden’.

In een brief aan de Eerste kamer schrijft het COC dat de enkele-feitconstructie leidt tot een voortdurend gevoel van onveiligheid bij lesbiennes, homo’s en biseksuelen op religieuze scholen.
Volgens het COC is het onder de enkele-feitconstructie bijvoorbeeld ook onduidelijk of een lesbisch meisje op een religieuze school een spreekbeurt mag houden over homoseksualiteit, of dat ze om die reden van school mag worden gestuurd.

Het COC strijdt al 21 jaar tegen de enkele-feitconstructie, sinds het artikel in 1994 werd opgenomen in de Algemene wet gelijke behandeling. In 2009 tekenden 30 duizend mensen – waaronder prominenten als Paul de Leeuw, Erwin Olaf en Linda de Mol – een COC-petitie tegen het wetsartikel.

Nederland is over de enkele-feitconstructie op de vingers getikt door de Raad van Europa, de Europese Commissie en het College voor de Rechten van de Mens. Afschaffing van de enkele-feitconstructie is het laatste nog uit te voeren onderdeel van het Roze Stembusakkoord, dat in 2012 door 9 politieke partijen werd getekend.

 

(Bron: COC/Foto: Eerste kamer)Categorieën:Nieuws

Tags: , , , ,

%d bloggers liken dit: