Schiedam krijgt tegel voor de laatste ter dood veroordeelde homo

galg schiedamIn Schiedam komt een monument voor Jillis Bruggeman. Hij was in 1803 de laatste die door een Nederlandse rechter ter dood werd veroordeeld voor homoseksualiteit.

Het monument bestaat uit een tegel met inscriptie en komt op de plek op de Grote Markt in Schiedam waar de galg van Jillis stond. 9 maart is de onthulling.

Jillis was sinds 1782 middenstander in Schiedam en leerde op een bepaald moment in Rotterdam een man kennen met wie hij ‘vuyle ontugt’ pleegde, zoals dat toen werd omschreven. Het vergrijp kwam aan het licht bij de Schiedamse autoriteiten doordat Bruggeman werd gechanteerd.

Zijn scharrel stuurde hem chantagebrieven, waarna Jillis vele rijksdaalders betaalde. De Schiedammer liet de brieven ook zien aan een kennis. Die ging vervolgens met het verhaal naar de schout.

De 53-jarige Jillis bekende zijn ‘overtredingen’, maar hij moest toch hangen. Op woensdag 9 maart 1803 werd hij vastgebonden aan de galg op de Grote Markt en sloeg de beul hem net zo lang met een zweep tot hij bezweek.

De gemeente Schiedam heeft ook een Jillis Bruggeman Penning ingesteld die jaarlijks wordt uitgereikt. Dit jaar is de penning uitgereikt aan Amnesty International.

 

(Bron: RTV Rijnmond / Foto: De stadsgalg opgesteld in het Stedelijk Museum in 1987 – Gemeentearchief Schiedam)Categorieën:Nieuws

Tags: , ,

%d bloggers liken dit: