‘Weigeren draagmoederschap homostel is geen discriminatie’

meer dan gewenst 2Het College voor de Rechten van de Mens heeft in twee zaken geoordeeld dat het weigeren van een homostel en een draagmoeder voor een IVF-behandeling geen discriminatie is.

Voor COC Nederland zijn de uitspraken aanleiding de politiek en de medische beroepsgroep op te roepen de regelgeving en de procedures rond draagmoederschap aan te passen.

Het College voor de Rechten van de Mens oordeelde in twee zaken dat door de klinieken geen onderscheid is gemaakt op grond van homoseksuele gerichtheid. Twee homostellen vroegen hulp vroeg bij het realiseren van hun kinderwens, waarbij een draagmoeder betrokken is in combinatie met een IVF-behandeling. Het ene homostel klopte daarvoor aan bij de kliniek van de stichting Geertgen in Elsendorp (Limburg); het andere stel bij het medisch centrum van de Vrije Universiteit Amsterdam (VUmc). Beide instellingen bieden zowel IVF als draagmoederschap aan, maar enkel voor heteroseksuele stellen.

De beide instellingen kunnen volgens het college ook niet verplicht worden aan een homopaar diensten te verlenen, die buiten het normale aanbod vallen.

COC-voorzitter Tanja Ineke noemt het oordeel van het College voor de Rechten van de Mens ‘opmerkelijk’ en ‘teleurstellend voor het betrokken homopaar’.

‘Het COC is van mening dat draagmoederschap ook mogelijk moet zijn voor paren van gelijk geslacht’, zegt Ineke. ‘Op basis van dit oordeel blijkt dat op grond van regelgeving en procedures niet mogelijk voor een homopaar, vandaar dat het COC de medische beroepsgroep en de politiek oproept om de bestaande regels en procedures aan te passen om dat wel mogelijk te maken.’

 

(Bron: College voor de Rechten van de Mens/COC)Categorieën:Nieuws

Tags: , , , ,

%d bloggers liken dit: