Column: Pim werd werkeloos maar vond een alternatief

column joop van den haakJoop van den Haak bespreekt elke twee weken weer een ander facet van het rijke roze leven, of een dagelijks dilemma. Dit keer Pim werd werkeloos maar vond een alternatief

Van vrienden hoorde ik het volgende verhaal, de namen daarin zijn gefingeerd. Pim tegen de vijftig, elektricien van beroep, werd omdat hij te duur was ontslagen. Tja, ondanks het feit dat overheden willen dat mensen langer blijven werken, voorlopige streefdatum 67, worden en werden juist veel mensen tegen de vijftig jaar oud of ouder ontslagen, jongeren die goedkoper zijn, werden en worden in hun plaats gesteld.

Jurg, die veertig is, werkte, na het ontslag van Pim, als enige buitenshuis. Pim werd de huisman en zorgde voor de twee geadopteerde kinderen Kareltje zes en Fransje van acht. Dat huiswerk deed en doet hij als de beste, maar het knaagde aan hem dat hij geen echte betaalde baan meer buitenshuis had.

Aanvankelijk verliep de relatie Pim – Jurg door eerder genoemd feit stroef, meer van Pims kant dan van Jurgs kant. Jurg sprak Pim juist moed in, aldoor zei hij: “Schat, je moet gaan solliciteren, vroeg of laat krijg je weer een baan.” Pim geloofde niet erg in de optimistische woorden van zijn vriend. Hij voelde zich op een of andere manier, doordat hij geen baan meer had, vernederd. Dat tastte zijn anders vrolijke en opgeruimde karakter aan en dat beïnvloedde ook zijn seksleven. Hij had geen zin meer in vrijen, daardoor raakte ook Jurg van slag. Het was als of door dit feit de relatie van de twee vrienden op de tocht kwam te staan.

Na maanden van solliciteren, kwam er in huize Pim – Jurg een circulaire terecht, waarin een stichting, die een kinderboerderij van een faillissement wilde redden, mensen opriep, om op grond van vrijwilligheid, de kinderboerderij nieuw leven in te blazen.

Aanvankelijke had Pim in dat voorstel niet zoveel interesse, zijn kwaliteiten lagen meer op het terrein van elektriciteit, van het verzorgen van dieren had hij weinig weet. Jurg, die hem overhaalde het wel te doen, zei: “Pim, probeer het toch maar, want op zo’n boerderij moeten ook technische dingen gebeuren en wie weet als je eenmaal daar bent dat je het verzorgen van dieren gaandeweg ook leuk gaat vinden.” Na lang tegenspartelen Liet Pim zich overhalen.

Pim vond na enige tijd zijn draai op “Geitenhove”, de gefingeerde naam van de kinderboerderij. Hij vond de combinatie technische arbeid en het verzorgen van dieren gaandeweg toch wel leuk en zelfs interessant. Zijn zonen, de jongens Kareltje en Fransje, die vaak op de kinderboerderij aanwezig waren, vonden het machtig hun vader Pim te mogen helpen met het voederen van de dieren.

Door de bovengenoemde omslag in Pims bestaan kwam er weer spontaan leven in de relatie Jurg – Pim. Ze vonden elkaar weer als van ouds in hun dagelijks leven maar ook in bed, ze vrijden weer als de besten, want de verloren tijd moest in dat opzicht wel worden ingehaald. Ook de kinderen vaarden wel bij de positieve verandering van de twee vrienden, hun vaders.

Als jij ook werkeloos bent en je nog te jong voelt voor een ledig bestaan, tracht dan zoals Pim op basis van vrijwilligheid werk te vinden. Je uitzichtloze positie zal je relatie, als je die al hebt, je goed doen en ook als je geen relatie hebt, zal een of ander vrijwilligerswerk je wellicht bevallen. En vanuit die vrijwilligheid is er misschien ook weer kans op een gewone vaste, betaalde baan. Zie om die reden de toekomst vooral niet al te somber in.

Momenteel lees ik in de financiële rubrieken van mijn krant dat de werkeloosheid aan het dalen is. Er is dus hoop voor zoekenden op de markt. Ik ben blij met dat bericht. Ik kan me namelijk voorstellen dat jongeren, die veel gestudeerd hebben het een afgang vinden als je na je studie niet ergens aan de slag kunt gaan. Nu maar hopende dat die blijvende trend van dalende werkeloosheid doorzet.

 Categorieën:Column, Joop van den Haak

Tags: ,

%d bloggers liken dit: