Jongeren denken positiever over homoseksualiteit

2014_35_Jongeren.inddJongeren denken nu positiever over homoseksualiteit dan negen jaar geleden. Dat blijkt uit een rapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). ‘Dat komt onder meer door het beleid van de overheid de laatste jaren en voorlichting op scholen’, zegt onderzoeker Lisette Kuyper.

In 2006 dacht 18 procent van de jongvolwassenen tussen 16 en 25 jaar negatief over homo’s en lesbiennes. Nu is dat nog 6 procent.

Dat jongeren positiever zijn, komt doordat scholen nu meer aandacht besteden aan homoseksualiteit. Ook televisieprogramma’s als Boer zoekt vrouw en Uit de Kast hebben het onderwerp bespreekbaar gemaakt. ‘Maar ook het eerste homohuwelijk (foto) dat in Goede Tijden, Slechte Tijden op televisie werd vertoond’, zegt Kuyper.

Maar volgens Kuyper is het niet allemaal ‘koek en ei’ nu blijkt dat jongvolwassenen positiever over homo’s en lesbiennes denken. ‘We zien nog steeds dat het aantal meldingen van geweld tegen homoseksuelen toeneemt.’ Kuyper geeft daarbij wel aan dat de bereidheid om aangifte te doen is gestegen.

Zoenen aanstootgevend

homohuwelijk goede tijdenJongeren vinden dat homo’s vrij moeten kunnen zijn om hun leven te leiden, maar zoenende mannen in het openbaar vindt één op de drie jongeren toch aanstootgevend.

Ook ondervinden lesbische, homoseksuele en biseksuele jongeren veel meer problemen dan heterojongeren. Ze hebben minder goede relaties met hun ouders en de helft van de openlijk homoseksuele jongeren werd het afgelopen jaar gepest.

Het aantal jongeren dat wel eens een zelfmoordpoging heeft gedaan, is bij homo-jongeren bijna vijf keer zo hoog als bij niet-homo’s. Homo-organisatie COC noemt dat in een reactie alarmerend.

(Bron: NOS)Categorieën:Nieuws

Tags: , , ,

<span>%d</span> bloggers liken dit: