Column: Soaptoestanden

column joop van den haakJoop van den Haak bespreekt elke twee weken weer een ander facet van het rijke roze leven, of een dagelijks dilemma. Dit keer: Soaptoestanden

Er wordt beweerd dat er vele nichten zijn die gek op soaps zijn. Nou ja, ik zelf kijk als het maar even kan naar “The bold and the Beautiful”. Van de andere kant geloof ik ook dat er nichten zijn die soaps soms of wat vaker haten, want niets menselijks is onze vrienden in de homoscene vreemd. Toch?

In soaps houdt een knappe man heel vaak van twee vrouwen. Maar in Nederland en vele andere landen kan een knappe, en trouwens ook een lelijke man, slechts met een vrouw, of als hij gay is, met een man trouwen. Bij een ontstane laaiende ruzie gaat hij dan ook heel vaak van zijn huidige partner scheiden en loopt regelrecht in de armen van die andere vrouw of man, die al zo’n lange tijd naar hem heeft verlangd.

Ridge uit “The Bold and the beautiful”, de man met de uitzonderlijk mooie kaaklijn, kwam na zes of meer keren scheiden van Brooke, zijn soapvrouw, weer bij haar terug en trouwde onder grote belangstelling opnieuw met haar. Tja, die Ridge met zijn 62 jaren ziet er nog steeds goed uit. Zeg ’s eerlijk, jij soapfanaat, zou jij misschien ook met hem, toen hij nog vele jaren jonger was, naar bed hebben gewild?

Op het moment van schrijven zijn Brooke en Ridge toch weer uit elkaar. Zou het voor de zevende keer goed met hen komen?

Het privéleven van beroemde filmsterren wordt vaak door de toeschouwers ook een soap genoemd, omdat zij te kust en te keur van hun vrouw of man scheiden. Natuurlijk geldt dat niet voor alle sterren, want er zijn acteurs, waar onder hetero’s, homo’s en lesbiennes, die voor een stabiele, hechte relatie of huwelijk kiezen.

Dat homo-soaphuwelijken in hun gedragspatroon weinig of niets afwijken van hetero huwelijken bewijst de soap “Goede tijden slechte tijden”. In die soap lijken twee knappe mannen grenzeloos verliefd op elkaar te zijn en willen in die passie maar een ding, trouwen met elkaar. Maar na enige tijd, nadat ze al getrouwd waren, begint ruzie tussen hen nare gevolgen te krijgen. Lucas Sanders, een van de twee mannen, wordt door zijn bestiale echtgenoot ( in zijn privéleven hetero ) tot bloedens toe in elkaar geslagen. Ik bedoel maar ook hier weer niets menselijks is gays vreemd. Je zou ook kunnen zeggen er wordt niet alleen in heterohuwelijken gemept.

Soms denk je wel eens als je naar soaps kijkt: nu is alles heel vredig, want het getrouwde stel is hemels gelukkig met elkaar, ook de familie en vrienden van het echtpaar lijken te herleven in een fantastisch gelukkig wonderland. Maar als je daarom juicht dan heb je dat te vroeg gedaan, want er komen geheimen via foto,s en ipads te voorschijn: een van de twee homo’s of hetero partners heeft zijn geliefde schandelijk met een ander bedrogen. Scheld- en een huilscene- zijn daarvan een triest gevolg. En in zo’n situatie moet echt gescheiden worden, het kan gewoon niet anders.

Ben jij, die deze column leest, verslaafd aan soaps? Van mezelf denk ik weleens: “Joop, je bent verslaafd, stop toch met die onzin.” Maar dan gebeurt er weer iets waarvan ik denk: “Ja, ik wil toch weten, hoe dat nou toch weer afloopt.” Zo blijf ik in de tred van die ene al zo lang lopende soap: “The Bold and the Beautiful,” zitten. Heb jij dat nu ook almaar verslaafd blijven aan soaps?

Als jij getalenteerd bent, probeer dan in een soap te komen, het betaalt goed, geloof ik. Raakt geld jou niet zo erg, en wil je eigenlijk privé gewoon verliefd worden op die ene, mooie, heerlijke en betrouwbare jongen of man en wil je voor je leven lang bij hem blijven, doe dat dan maar, want een leven als in een soap, dat is ook niet alles.

 Categorieën:Column, Joop van den Haak

Tags: ,

%d bloggers liken dit: