De wereld van Rop Janze: Welke huwelijken hij zou weigeren

banner rop janzeLieve Roze Gollfjes,

Vanaf 1 november mogen gemeenten geen weigerambtenaren meer in dienst nemen. De gemeente Tholen in Zeeland heeft vlak voor deze datum nog even snel drie nieuwe trouwambtenaren benoemd die geen huwelijken willen sluiten tussen twee mannen of twee vrouwen. 

Heel even laaide de discussie over de weigerambtenaar weer op. Heel vermoeiend. Want waarom gaat het altijd over het homohuwelijk? Terwijl ik denk er komen toch veel meer stellen in aanmerking om te weigeren.

Intuïtief denk ik met regelmaat: dat stel hoort niet bij elkaar.

Dat moet een trouwambtenaar toch ook wel eens hebben. Maar daar hoor je ze nooit over.

Of bijvoorbeeld stellen waarvan de een heel knap is en de ander heel lelijk. Dan weet je gewoon van te voren dat het huwelijk geen stand houdt. Maar daar werken trouwambtenaren gewoon aan mee.

Of dat een ouwe kerel met een jonge vrouw trouwt voor een tweede of derde leg! In vakjargon heet dat een Rob de Nijsje.

Of van die importbruiden uit Polen of Thailand. Daar heb ik veel meer moeite mee, maar die mogen gewoon in heel gebrekkig Nederlands elkaar het ja woord geven.

Geen trouwambtenaar die dat weigert.

Sinds kort ben ik ook trouwambtenaar. Heb je trouwplannen en willen jullie een ceremonie naar jullie wensen, dan ben je bij mij aan het juiste adres. En of ik stellen ga weigeren? Ik weiger alleen stellen die niet volmondig JA zeggen!

 

De column van Rop Janze is te beluisteren in de Roze Golf van 21 december 2014Categorieën:Column, Rop Janze

Tags: ,

%d bloggers liken dit: