Cees van der Pluijm begraven

Van der PluijmDe zondag op 60-jarige leeftijd overleden schrijver, dichter en homo-activist Cees van der Pluijm is vandaag na een afscheidsbijeenkomst in Radio Kootwijk in besloten kring begraven.

Van der Pluijm was tientallen jaren actief voor COC Nijmegen, columnist van de Gay Krant en van 2006 tot 2011 de vaste radiodichter t voor Omroep Gelderland.  Hij schreef maandelijks een gedicht over de Gelderse actualiteit.

Van der Pluijm werd geboren in 1954 geboren in Radio Kootwijk, hij is ook de schrijver van het boek ‘Radio Kootwijk- Biografie van een zendstation en een dorp in het hart van de Veluwe’.

Van der Pluijm studeerde Nederlands en Algemene Literatuurwetenschap in Nijmegen en Zuid-Afrikaans in Amsterdam. Hij was een veelzijdig vakman: schrijver, docent aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht, uitgever, recensent, presentator, coach en acteur in communicatietrainingen. Kwaliteiten die door hem ook ingezet werden in zijn strijd voor het bevorderen van de LHBT-emancipatie.

COC Nijmegen

Van der Pluijm was tientallen jaren actief voor COC Nijmegen. Al in de jaren zeventig in de Werkgroep Voorlichting, waarover hij later smakelijk – maar vooral ook met een zekere vertedering – kon vertellen over de voorlichtingsbijeenkomsten met de Plattelandsvrouwen in de regio Nijmegen. Van der Pluijm was ook medeoprichter van het aan het COC Nijmegen gelieerde Genootschap voor Tegennatuurlijke Letteren. In de jaren ’90 maakte hij furore als presentator van Pluijm! – een talkshow die door COC Nijmegen en Villa Lila werd georganiseerd. Van der Pluijm was bestuurslid van COC Nijmegen in de jaren ’90 en medeoprichter van de Stichting Burgemeester Dales Lezing – de stichting die de jaarlijkse uitreiking van de Burgemeester Dales Prijs van COC Nijmegen in het Nijmeegse stadhuis organiseert. In die jaren was hij ook als tekstschrijver en communicatieadviseur betrokken bij het project van gemeente, politie en COC Nijmegen ter bestrijding van anti-homogeweld en bedacht daarvoor de titel Geschopt, Gepakt, Geslagen. Voor COC Nederland hield Van der Pluijm in 1993 de Bob Angelo Lezing.

Dichter

Maar bovenal was Van der Pluijm een dichter, vooral van sonnetten en andere vormvaste en vaak lichte gedichten. Veel van die gedichten werden voor het eerst gepubliceerd in Pink – het blad van COC Nijmegen – in de rubriek v/h de Shakespeareclub. De eerste jaren onder het pseudoniem Peter Coret en samen met Robert Alcuin (pseudoniem van Jos Versteegen), daarna solo en onder eigen naam. De Pink-gedichten van Coret en Alcuin werden in 1984 gebundeld in Het Lustprieel. Daarna verschenen van Van der Pluijm de bundels Vanitas (1988), Van liefde en een niet te lessen dorst (1998) en Voorlopige Bestemming (2010).

Als schrijver van proza maakte Van der Pluijm naam als de vaak felomstreden columnist van Pink (onder het pseudoniem Steven Stalknecht) en de Gay Krant (1994-2013) en met de samen met Robert Long geschreven schelmenroman Hete Klippen en het brievenboek Beste Robert, Waarde Cees.

Radio Kootwijk

Op 24 oktober dit jaar verscheen onder grote belangstelling zijn boek over de honderdjarige geschiedenis van zijn geboortedorp: Radio Kootwijk – Biografie van een zendstation en een dorp in het hart van de Veluwe, waarvan hij het eerste exemplaar mocht aanbieden aan Pieter van Vollenhoven. Na dit hoogtepunt in zijn schrijversleven, kreeg Van der Pluijm een paar dagen later acute pijnklachten en werd (zoals hij zelf op zijn Facebookpagina schreef) met ‘gillende sirene onverwacht naar het ziekenhuis gebracht’. Daar overleed hij zondag 14 december.

(Bron: COC/Omroep Gelderland)Categorieën:Nieuws

Tags: , , , , ,

%d bloggers liken dit: