Vrijdag is Paarse Vrijdag

Paarse kleding op Paarse Vrijdag. Foto: Gay Straight Alliance

Paarse kleding op Paarse Vrijdag. Foto: Gay Straight Alliance

Bijna 600 scholen in Nederland doen vrijdag 12 december mee aan Paarse Vrijdag. Dat laat het COC weten. Het is voor de vijfde keer dat het Gay-Straight Alliance-netwerk (GSA) van het COC deze dag organiseert.

 

Op scholen dragen leerlingen en docenten die dag paars voor gelijkheid tussen homo’s, hetero’s, bi’s, lesbo’s en transgenders. Leerlingen en docenten van bijna 600 scholen (voortgezet onderwijs en mbo) hebben bij COC Nederland een Paarse Vrijdag-actiepakket besteld. In totaal zijn er in Nederland ca. 700 middelbare scholen. De actiepakketten bevatten in totaal 150 duizend paarse polsbandjes en andere spullen om scholen paars te kleuren. Paarse vrijdag bestaat sinds 2010; toen deden leerlingen op 150 middelbare scholen aan de actie mee.

Paarse Vrijdag is elk jaar op de tweede vrijdag in december en wordt georganiseerd door het GSA- netwerk. Een GSA is een groep hetero- en LHBT-leerlingen die, met steun van het COC, op hun school actie onderneemt voor een veiliger klimaat voor lesbiennes, homo’s, bi’s en transgenders. Ze bedenken zelf acties, voeren die uit en doen mee aan nationale acties zoals Paarse Vrijdag. Op die manier wordt het gesprek over homo-, bi- en transfobie op school ook werkelijk door jongeren zelf gevoerd.

Geert-Jan Edelenbosch, projectleider: ‘Het is voor jonge lesbo’s, homo’s, bi’s en transgenders nog altijd onveilig op school. 75 procent van hen wordt gepest. Slechts vijf procent van de leerlingen zegt dat je op school voor iedereen uit de kast kan komen. Het COC wil dat scholen een plek zijn waar iedereen zichzelf kan zijn.‘

 

(Bron: COC)Categorieën:Nieuws

Tags: , , , ,

%d bloggers liken dit: