Tholen maakt met weigerambtenaren ‘lange neus naar staat’

Ringen huwelijkMinister Plasterk van Binnenlandse Zaken noemt het benoemen van drie ‘weigerambtenaren’ door de gemeente Tholen “een lange neus naar de Staat”, maar hij kan er niets aan veranderen. “Het is feitelijk het ontwijken van de wet zoals die nu geldt, en dat is niet fraai.” 

De gemeente Tholen in Zeeland heeft vlak voor 1 november drie nieuwe trouwambtenaren benoemd die geen huwelijken willen sluiten tussen twee mannen of twee vrouwen.

Vanaf 1 november mogen gemeenten geen ambtenaren meer in dienst nemen die dit deel niet willen.

Wind

D66, de partij die het initiatief nam tot deze wet, maakt bezwaar tegen de benoemingen. “We hebben ons twee jaar ingezet voor deze wet. Hij is aangenomen door de Eerste en Tweede Kamer. Het is misschien niet verboden, maar iedereen voelt toch aan dat het maatschappelijk niet kan”, zegt D66-Kamerlid Schouw.

“Drie weigerambtenaren benoemen en er wonen slechts achtduizend mensen in Tholen, verwacht men daar een huwelijksgolf?” De partij wil dat de minister de gemeente alsnog vraagt er iets aan te doen. Maar minister Plasterk had voor het debat al gebeld met de burgemeester, zonder resultaat.

“Ik heb de burgemeester mevrouw Van de Velde gebeld. Zij is zelf per 15 november benoemd en was er dus niet bij toen dit werd besloten. Ik kan niet anders dan wijzen op de wet. Mocht er een andere wind gaan waaien, en in Tholen waait er nogal eens een wind, dan kan de gemeenteraad een nieuw besluit nemen”, zegt Plasterk.

Verdachtenbankje

De SGP in de Tweede Kamer neemt het op voor Tholen. “De gemeente wordt ten onrechte in het verdachtenbankje gezet. De gemeente heeft de ambtenaren aangenomen zonder te vragen naar gewetensbezwaren. Pas na de benoeming is naar buiten gekomen dat de drie geen homohuwelijken willen sluiten.”

Minister Plasterk wees er op dat er wel degelijk naar ambtenaren met een specifieke religieuze achtergrond is gezocht, maar laat de kwestie verder aan het gemeentebestuur over.

Volgens het boekje

De gemeente Tholen laat in een schriftelijke verklaring weten dat bij de aanstelling van de vijf buitengewoon ambtenaren volgens de toen geldende wet en regelgeving is gehandeld. Tholen zegt dat toekomstige ambtenaren, zoals per 1 november is vastgelegd, een verklaring moeten ondertekenen waarin zij aangeven geen bezwaar te hebben tegen het voltrekken van huwelijken tussen mensen van hetzelfde geslacht.

 

(bron: NOS/Omroep Zeeland)Categorieën:Nieuws

Tags: , , , , , ,

%d bloggers liken dit: